23.3 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomePurmerendPolitiek Purmerend ontevreden over informatievoorziening problemen stadsverwarming

Politiek Purmerend ontevreden over informatievoorziening problemen stadsverwarming

Purmerend – De politieke partijen PVV, Forum voor Democratie, D66 en onafhankelijk raadslid Frank Schaaij zijn niet te spreken over de manier waarop het college omgaat met de problemen bij de stadsverwarming. In februari van dit jaar was er een lekkage in de biowarmtecentrale door technische problemen. De gemeenteraad is nog altijd niet geïnformeerd over de gevolgen hiervan.

Op 20 april werd de gemeenteraad geïnformeerd over de technische mankementen, terwijl deze al in februari aan het licht kwamen. Het gaat volgens de partijen om serieuze technische problemen en grote financiële gevolgen. Er wordt gevreesd dat de jaarlijkse dividenduitkering door Stadsverwarming Purmerend aan de gemeente verdampt, wat tonnen kan kosten. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de financiële huishouding van de gemeente Purmerend, maar mogelijk ook voor de tarieven van de klanten.

Wethouder Harry Rotgans stuurde in april een memo over de kwestie, waarin hij de problemen uiteenzette en aangaf dat de jaarlijkse dividenduitkering van het warmtebedrijf aan de gemeente op de tocht staat. Zo staat er te lezen dat er deze zomer daar meer over bekend is, maar de politieke partijen vinden dat onder de maat en eisen snel meer duidelijkheid.

De gemeente Purmerend is de enige aandeelhouder van het warmtebedrijf en daarmee de eigenaar. Volgens de wethouder werd de gemeente zelf pas op 11 april geïnformeerd terwijl de problemen halverwege februari zijn ontstaan. De partijen vallen ook over de lange duur voordat de gemeenteraad over de kwestie werd ingelicht.

Dat de leveringszekerheid van warmte voor de klanten van de stadsverwarming prioriteit heeft, begrijpen de politieke partijen. Maar volgens hen is juist die zekerheid nu in het geding, omdat twee van de vier ketels in de biowarmtecentrale het hebben begeven. Als noodoplossing deed Stadsverwarming Purmerend (SVP) een beroep op de gasgestookte hulpcentrales, maar door de hoge aardgasprijzen is dat veel duurder.

De politieke partijen eisen snel meer duidelijkheid over de financiële gevolgen van de technische problemen bij SVP en vragen zich af welke afspraken het college als aandeelhouder heeft met SVP over de informatievoorziening bij dit soort grote calamiteiten.

Furieus

PVV raadslid Nicole Moinat is furieus. “Dit is niet de eerste keer dat de gemeenteraad te laat wordt geïnformeerd. Dit college ligt niet meer ‘samen op koers‘, zoals het coalitieakkoord is genoemd, maar op ramkoers.”

Lees hier de gezamenlijke vragen van de vier fracties aan het college. Lees hier de vragen van de PVV Purmerend. De vragen moeten voor 23 mei 2023 door het college worden beantwoord.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Welk dividend?, . De SVP heeft sinds de verzelfstandiging jaarlijks gemiddeld bijna € 3 mln. verlies geleden.
  Op 19 september 2008 is de gemeente raad per brief geïnformeerd over de “negatieve reserve” van € 55,6 mln.
  die in de boeken van de gemeente Purmerend is opgenomen. Dit gecumuleerde negatieve vermogen
  is ontstaan door de aanloopverliezen van de Stadsverwarming in de periode 1981 tot 2007.
  Op 20 mei 2009 geeft de provincie Noord-Holland, in haar rol als toezichthouder op de gemeentelijke
  financiën, in een brief aan de gemeente Purmerend twee aanwijzingen:
  1. Het afboeken van de negatieve reserve stadsverwarming van €55,6 mln.
  2. Het aangeven van structurele dekking in de begroting 2010-2013 in plaats van de
  onzekere uitkering van dividend.

  De SVP is een bodemloze put en veel belangrijker, het verbranden van biomassa is geen duurzaam alternatief om energie op te wekken, stelt de European Academies Science Advisory Council (EASAC). Bij de verbranding van hout blijkt zelfs netto meer CO2-uitstoot vrij te komen dan bij verbranding van kolen en gas en
  Eén van de schadelijke stoffen die vrijkomt bij de verbranding van biomassa, is fijnstof. Het is bekend dat fijnstof zelfs bij lage concentraties invloed heeft op de gezondheid. Ook blootstelling die binnen de Europese norm ligt, heeft invloed op iemands levensverwachting. Het inademen van fijnstof wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Als gevolg van kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijnstof kunnen mensen met bijvoorbeeld een longziekte extra klachten krijgen. Langdurige blootstelling kan leiden tot het langdurig beschadigen van de longen, het hart en de vaten.

  Stoppen dus met de SWP

 2. Gemeente Purmerend is eigenaar van SVP.
  De keuze voor stadsverwarming is geld.
  De gemeente verdiende jaren aan hun keuze en is nu bezorgd over de dividend uitkering.
  De inwoners moesten en moeten hiervoor betalen, altijd een beetje meer……

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
23.3 ° C
25 °
20 °
52 %
2.7kmh
3 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
29 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.