14.7 C
Purmerend
zaterdag 25 mei 2024
HomeGezondheidSchimmelnagels: oorzaken, behandeling en gevaren

Schimmelnagels: oorzaken, behandeling en gevaren

Schimmelnagels, ook wel bekend als onychomycose, zijn een veelvoorkomend probleem dat miljoenen mensen wereldwijd treft. Het wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie die de nagelplaat aantast en kan leiden tot verkleuring, verdikking, broosheid en vervorming van de nagels. Naarmate de infectie vordert, kunnen de nagels zelfs geheel loslaten van de nagelbedden.

Schimmelnagels worden veroorzaakt door dermatofyten, schimmels die zich voeden met keratine, een eiwit dat in de nagels en huid aanwezig is. Ze gedijen goed in warme, vochtige omgevingen en kunnen zich gemakkelijk verspreiden van persoon tot persoon via direct contact of via besmette oppervlakken, zoals vloeren in openbare douches en zwembaden. Mensen met diabetes, een verminderde immuunfunctie of een slechte bloedsomloop hebben meer kans op het ontwikkelen van schimmelnagels.

Behandeling van schimmelnagels

De behandeling van schimmelnagels is afhankelijk van de ernst van de infectie. Bij milde gevallen kan het helpen om regelmatig de nagels kort te knippen en te vijlen, schoenen en sokken dagelijks te wisselen en voet- en nagelhygiëne te handhaven. Bij ernstigere gevallen kan medicatie, zowel oraal als plaatselijk, nodig zijn. Voorbeelden van medicijnen die kunnen worden voorgeschreven zijn terbinafine, itraconazol en fluconazol. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de nagel geheel of gedeeltelijk te verwijderen.

Gevaren van schimmelnagels

Schimmelnagels kunnen meer zijn dan een cosmetisch probleem. Als de infectie niet wordt behandeld, kan deze zich verspreiden naar andere delen van het lichaam en kan het immuunsysteem verzwakken. Bovendien kan de dikke, broze nagelplaat leiden tot ongemak bij het lopen en kan het risico op valpartijen vergroten. Mensen met diabetes hebben meer kans op complicaties, zoals een diabetische voetinfectie, die kan leiden tot amputatie.

Preventie van schimmelnagels

Het voorkomen van schimmelnagels begint met goede voet- en nagelhygiëne. Was je voeten dagelijks en droog ze grondig af, vooral tussen de tenen. Draag goed passende, ademende schoenen en sokken die vocht opnemen. Vermijd het delen van persoonlijke spullen, zoals nagelknippers en schoenen. Als je naar openbare douches of zwembaden gaat, draag dan slippers of sandalen.

Thuistips

Er zijn enkele thuistips die kunnen helpen om schimmelnagels te behandelen of te voorkomen, hoewel het belangrijk is om te onthouden dat deze tips geen garantie bieden voor een effectieve behandeling en dat medisch advies altijd de voorkeur heeft.

  1. Theeboomolie: Theeboomolie staat bekend om zijn antischimmel eigenschappen en kan worden aangebracht op de nagel en nagelbedden met een wattenstaafje. Het is belangrijk om de olie dagelijks aan te brengen en de nagels regelmatig te knippen en te vijlen om de schimmel te helpen verwijderen.
  2. Appelazijn: Appelazijn kan ook worden gebruikt om schimmelnagels te behandelen. Meng een gelijke hoeveelheid appelazijn en water in een bakje en week de nagels gedurende 15-20 minuten. Droog de nagels daarna goed af en breng indien gewenst een vochtinbrengende crème aan.
  3. Probeer knoflook: Knoflook heeft antischimmel eigenschappen en kan worden gebruikt om schimmelnagels te behandelen. Hak een teentje knoflook fijn en breng dit aan op de nagels gedurende 30 minuten voordat je het afspoelt met water.
  4. Verbeter je dieet: Het eten van een gezond dieet kan ook helpen bij het voorkomen en behandelen van schimmelnagels. Zorg voor een uitgebalanceerde voeding met voldoende vitaminen en mineralen, vooral vitamine B, C en E, die bijdragen aan gezonde nagels.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze thuistips niet wetenschappelijk bewezen zijn en dat het altijd verstandig is om een arts te raadplegen voor de juiste behandeling en advies.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,928FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.7 ° C
15.1 °
14.4 °
83 %
0.9kmh
100 %
za
17 °
zo
18 °
ma
18 °
di
18 °
wo
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.