16.3 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomeRegionaalGigantische stijging tarieven P+R Amsterdam

Gigantische stijging tarieven P+R Amsterdam

Amsterdam – Op 1 juli 2023 zullen de tarieven voor het parkeren op P+R-locaties in Amsterdam flink stijgen. Het huidige tarief van €1 voor parkeren in de daluren zal stijgen naar €6 per dag, en het spitstarief zal worden verhoogd van €8 naar €13 per dag. Dit heeft gevolgen voor Purmerenders die gebruikmaken van deze voorzieningen.

P+R-locaties zijn voor veel mensen in Purmerend een aantrekkelijke optie om met de auto naar Amsterdam te gaan en vervolgens met het openbaar vervoer de stad in te gaan. De hogere tarieven kunnen een flinke impact hebben op de portemonnee van deze mensen, vooral voor hen die regelmatig naar Amsterdam gaan.

Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat de P+R-terreinen voor de gemeente Amsterdam niet meer ‘kostenneutraal’ zijn en dat er hogere tarieven nodig zijn om de terreinen te kunnen blijven exploiteren. De gemeente zou anders behoorlijke tekorten oplopen, namelijk €3,6 miljoen in 2023, €3,9 miljoen in 2024 en €4,0 miljoen in 2025.

Hoewel het begrijpelijk is dat de gemeente Amsterdam de kosten van de P+R-locaties wil dekken, is het nog maar de vraag of de hogere tarieven een positieve invloed zullen hebben op de bezoekersaantallen. Er bestaat een risico dat veel mensen ervoor kiezen om toch maar met de auto naar de binnenstad te rijden, in plaats van de P+R-locaties te gebruiken. Hierdoor kan het verkeer in de binnenstad verder toenemen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de leefbaarheid en de luchtkwaliteit.

Toekomst P+R terreinen onzeker

Daarnaast sluit P+R Zeeburg I volgend jaar en is het nog maar de vraag of er toekomst is voor Zeeburg II en Noord. Dit betekent dat de totale capaciteit van de P+R-locaties zal afnemen. Het is niet bekend waar de verloren capaciteit kan worden gecompenseerd. De gemeente onderzoekt andere mogelijkheden om bezoekers van Amsterdam die met de auto reizen eerder in de reis af te vangen. Dit zou kunnen betekenen dat er meer P+R-locaties komen buiten de stad, zoals P+R-terreinen in Purmerend of andere omliggende gemeenten.

Kortom, de hogere tarieven voor parkeren op P+R-locaties in Amsterdam kunnen grote gevolgen hebben voor Purmerenders die gebruikmaken van deze voorzieningen. Het is afwachten of de hogere tarieven daadwerkelijk leiden tot een betere exploitatie van de P+R-locaties en een afname van het verkeer in de binnenstad. Daarnaast is het belangrijk dat de gemeente zoekt naar alternatieve oplossingen om de verloren capaciteit te compenseren, zodat de P+R-voorzieningen toegankelijk blijven voor mensen die met de auto naar Amsterdam reizen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.3 ° C
17.3 °
15.5 °
77 %
1.8kmh
89 %
vr
18 °
za
17 °
zo
21 °
ma
22 °
di
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.