9.2 C
Purmerend
dinsdag 23 april 2024
HomeBeemsterAfvalscheiding in Purmerend zet stijgende lijn voort, maar nog ruimte voor verbetering

Afvalscheiding in Purmerend zet stijgende lijn voort, maar nog ruimte voor verbetering

Purmerend – Jaarlijks wordt door Team Reiniging een sorteeranalyse van het restafval van de gemeente Purmerend uitgevoerd. De analyse laat zien dat de hoeveelheid afval die inwoners van Purmerend genereren, van 528 kilo in 2020 naar 467 kilo per inwoner in 2022 is gedaald.

Dit is lager dan het landelijk gemiddelde van gemeenten met dezelfde omvang als Purmerend, die gemiddeld op 501 kilo per inwoner zitten. Het niveau van afvalscheiding in de gemeente Purmerend is gestegen van 55% naar 59%. Dit komt dicht bij het gemiddelde niveau van vergelijkbare Nederlandse gemeenten ligt, die gemiddeld 61% afvalscheiding realiseren.

Restafval

Per inwoner wordt er 176 kilo aan fijn restafval geproduceerd en 17 kilo grof restafval. De samenstelling van het fijne restafval laat echter zien dat er nog steeds ruimte is voor verbetering. Namelijk 141 kilo van het restafval is nog herbruikbaar als grondstof.

Het grootste aandeel van het fijne restafval, namelijk 32% ofwel 54 kilo, bestaat uit bioafval zoals groente- en fruitafval en etensresten. Als hier tuinafval bij wordt opgeteld, is dit zelfs 39% ofwel 66 kilo. Dit komt dan neer op 5,5 miljoen kilo aan bioafval voor de gehele gemeente wat gescheiden had kunnen worden. Het merendeel van dit bioafval en tuinafval is namelijk zeer geschikt om compost van te maken.

Het aandeel niet-herbruikbaar, het echte restafval, is 35 kilo per inwoner. Dit is een kleine toename vergeleken met 2021, toen dit nog 28 kilo was.

Omgekeerd inzamelen

Daarnaast wordt door de gemeente Purmerend in 2023 onderzocht of het inzamelsysteem aanpassen naar het systeem van omgekeerd inzamelen – waarbij grondstoffen aan huis opgehaald worden en restafval weggebracht wordt naar een ondergrondse container in de buurt – een positieve bijdrage kan leveren op verbetering van de afvalscheiding.

Doelstelling

De gemeente Purmerend heeft geen actuele gemeentelijke doelstelling voor afvalscheiding. De landelijke doelstelling van maximaal 100 kilogram restafval per inwoner en 75% hergebruik is nog buiten bereik.

Grasduinen in alle cijfers kan hier.

Relevant artikel:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,900FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
9.2 ° C
10.7 °
7.3 °
47 %
1.3kmh
68 %
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °
za
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.