12.1 C
Purmerend
dinsdag 11 juni 2024
HomeRegionaalBuren bespioneren met een drone? Boete tot 3600 euro volgens de nieuwe...

Buren bespioneren met een drone? Boete tot 3600 euro volgens de nieuwe richtlijnen

Regionaal – De Nederlandse overheid heeft nieuwe boeterichtlijnen gepubliceerd voor overtredingen met drones. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze richtlijnen opgesteld om duidelijkheid te verschaffen over welke boetes er gegeven kunnen worden bij verschillende soorten overtredingen. De richtlijnen gelden voor zowel recreatieve als professionele drone-gebruikers.

De boeterichtlijnen zijn bedoeld om het veilig gebruik van drones te bevorderen en om gevaarlijke situaties te voorkomen. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer drones in het Nederlandse luchtruim. Dit brengt ook risico’s met zich mee. Zo kunnen drones bijvoorbeeld botsen met andere luchtvaartuigen of in de buurt komen van kwetsbare gebieden, zoals natuurgebieden of luchthavens.

De nieuwe boeterichtlijnen bevatten verschillende categorieën van overtredingen en bijbehorende boetes. Zo kan een overtreding van de regels voor het maximale vliegbereik van een drone leiden tot een boete van 180 euro voor recreatieve gebruikers. Voor professionele gebruikers is dit zelfs 450 euro. Het vliegen in een no-fly zone kan leiden tot een boete van 900 euro voor zowel recreatieve als professionele gebruikers.

Hoge boetes, ook voor particulieren

Daarnaast worden er hogere boetes gegeven voor overtredingen die ernstigere gevolgen kunnen hebben. Zo kan het ongeoorloofd vliegen boven een mensenmenigte leiden tot een boete van 1800 euro voor recreatieve gebruikers en 4500 euro voor professionele gebruikers. Het gebruik van een drone om te spioneren of om de privacy van anderen te schenden kan leiden tot nog hogere boetes. Van 3600 euro voor recreatieve gebruikers tot 9000 euro voor professionele gebruikers.

Het OM benadrukt dat deze boeterichtlijnen geen uitputtende lijst zijn en dat er in sommige gevallen hogere of lagere boetes kunnen worden opgelegd, afhankelijk van de omstandigheden. Het doel van de boeterichtlijnen is vooral om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijke consequenties van het niet naleven van de regels.

Het is belangrijk om als drone-gebruiker op de hoogte te zijn van de geldende regels en deze na te leven. Op deze manier kan het veilig gebruik van drones worden bevorderd en kunnen gevaarlijke situaties worden voorkomen. De nieuwe boeterichtlijnen dragen bij aan deze veiligheid. Ze maken het voor zowel drone-gebruikers als andere luchtvaartgebruikers duidelijk wat wel en niet is toegestaan.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,935FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
12.1 ° C
13.5 °
11 °
75 %
0.5kmh
28 %
di
11 °
wo
14 °
do
17 °
vr
16 °
za
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.