17.8 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomeRegionaalCBS: meer webwinkels dan fysieke winkels "daling fysieke winkels blijft doorzetten"

CBS: meer webwinkels dan fysieke winkels “daling fysieke winkels blijft doorzetten”

Regionaal – Nederland heeft voor het eerst meer webwinkels dan fysieke winkels, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het totaal aantal webwinkels is gestegen met 4,1 procent, hoewel die groei wel kleiner is dan tijdens de pandemie.

Op 1 januari 2023 telde Nederland 82.000 fysieke winkelvestigingen, wat neerkomt op een daling van 16.000 ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is de sterkste daling sinds het uitbreken van de coronapandemie. Het aantal winkels in schoenen en lederwaren daalde het sterkst, terwijl het aantal winkels in overige voedingsmiddelen juist steeg. Dit zijn voorlopige cijfers van het CBS.

In 2021 was er nog sprake van een incidentele toename van het aantal fysieke winkels tot 83.800. De nieuwste cijfers passen echter in de dalende trend die sinds 2010 is ingezet.

Kledingwinkels

Kledingwinkels zijn nog steeds de meest voorkomende winkels met 13.300 vestigingen, maar hun aandeel daalde licht tot 16,2 procent. Winkels in overige huishoudartikelen en supermarkten volgen elkaar op korte afstand. De meeste webwinkels handelen in kleding en mode.

De groei van webwinkels lijkt nog niet af te vlakken, terwijl de daling van het aantal fysieke winkels blijft voortzetten. Dit lijkt deels te wijten aan de toenemende populariteit van online winkelen onder consumenten.

Regionale cijfers

In 71,9 procent van de gemeenten daalde het aantal winkels. In Purmerend kwam de daling uit op -2,6%. In buurgemeente Edam-Volendam zijn er 3,1% minder winkels vergeleken met het jaar 2021. De gemeente Waterland heeft afscheid moeten nemen van 3,6% aan winkels. De gemeente Wormerland blijft gelijk, daar is het aantal winkels niet toegenomen, maar ook niet afgenomen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
17.8 ° C
18.9 °
16.7 °
72 %
1.3kmh
76 %
do
17 °
vr
16 °
za
17 °
zo
20 °
ma
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.