16.3 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomePurmer-NoordGemeente Purmerend onderzoekt tijdelijk woonwagenterrein op grasveld Zuivelpad in Purmer Noord

Gemeente Purmerend onderzoekt tijdelijk woonwagenterrein op grasveld Zuivelpad in Purmer Noord

Purmerend – Bewoners van de buurt rondom het grasveld aan het Zuivelpad in Purmerend hebben onlangs een brief ontvangen van de gemeente waarin zij op de hoogte worden gesteld van een onderzoek naar de mogelijkheid om een deel van het grasveld tijdelijk te gebruiken als woonwagenterrein.

Het gaat om ongeveer de helft van het veld, terwijl de andere helft een speelveld blijft voor kinderen en volwassenen. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om maximaal 11 woonwagens te plaatsen voor een periode van maximaal 10 jaar.

Het tekort aan reguliere woningen en woonwagenstandplaatsen heeft geleid tot een zoektocht naar extra ruimte. De gemeente Purmerend is verplicht om te zorgen voor voldoende woonwagenstandplaatsen. Momenteel wachten sommige mensen al sinds 1999 op een plek. Woonwagenstandplaatsen nemen in vergelijking tot reguliere woonruimte meer plek in, waardoor het moeilijk is om standplaatsen te maken.

De gemeente heeft op verschillende manieren gezocht naar extra ruimte voor woonwagens. Op korte termijn zijn er twee woonwagens bij passen op de locatie aan de Slaperdijk. Daarnaast zijn er mogelijkheden bij grote gebiedsontwikkelingen, zoals aan de oostkant van de stad in de Oostflank. Omdat de ontwikkeling van de Oostflank nog jaren duurt, heeft de gemeente ook gekeken naar een tijdelijke oplossing. Daarom wordt het grasveld aan het Zuivelpad momenteel onderzocht.

Meer duidelijkheid in het najaar

Bewoners worden betrokken bij het onderzoek naar de inrichting van het terrein. Er wordt gekeken naar onder andere verkeer, parkeren en de mogelijke inrichting van het terrein. De gemeente verwacht bewoners in het najaar meer te kunnen vertellen. Vanwege de huidige bestemming van het veld als sportveld is een bestemmingsplanwijziging nodig om woonwagens te kunnen plaatsen.

De gemeente begrijpt dat er veel vragen zijn over het tijdelijke woonwagenterrein. Bewoners kunnen terecht bij de projectleider Lennart Schuijt voor vragen en meer informatie. Ook is er de mogelijkheid om af te spreken, bijvoorbeeld bij de bewoners thuis aan de keukentafel.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er nog niets vastligt en dat het onderzoek nog loopt. De gemeente heeft de intentie om de behoeften van de woonwagenbewoners te respecteren en tegelijkertijd de belangen van de buurtbewoners te behartigen. De komende maanden zal duidelijker worden of het grasveld aan het Zuivelpad geschikt is als tijdelijk woonwagenterrein.
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

 1. Volgens PvdA-wethouder Saaf is de eerste prioriteit om van woonwagenbewoners te horen of zij überhaupt wel behoefte hebben aan TIJDELIJKE plekken.

  Er is al sinds 1999 een tekort aan standplaatsen. Sommige mensen wachten al 24 jaar op een (woonwagen)standplaats. Nu de realisatie van de Oostflank is vertraagd, is dat perspectief voor deze mensen verdwenen. Dat is de reden waarom er nu gekeken wordt naar TIJDELIJKE plekken.

  Er wordt niet eerst een onderzoek naar de haalbaarheid van TIJDELIJKE standplaatsen bij het Zuivelpad gedaan, terwijl er wellicht geen behoefte aan is. Dan is er ook geen geld nodig (voorjaarsnota). Pas als duidelijk is dat die behoefte er is, wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar bereikbaarheid, parkeren en groen. Dan worden daar de omwonenden/buurtbewoners bij betrokken. Dat zal omstreeks het najaar zijn.

  Het zijn dus TIJDELIJKE standplaatsen!!

 2. Daar gaat de buurt en wat denk je van de waardedaling van je huis? De gemeente moet woningen bouwen en ophouden met opvang asielzoekers, statushouders en tijdelijke container woningen. Hoe lang denk je dat de inwoners dit nog pikken?

 3. In Nederland zijn 1150 woonwagenlocaties met ongeveer 30.000 woonwagenbewoners. Daarnaast wonen er woonwagenbewoners in reguliere woningen (al dan niet noodgedwongen), waarvan een groot deel nog altijd een sterke drang heeft om terug te keren naar een woonwagenlocatie.

  Bij de vaststelling van het lokale woonbeleid moet de gemeent (meer) rekening houden met de wensen van woonwagenbewoners en voorzien in voldoende standplaatsen. Woonwagenbewoners moeten zo vaker binnen een redelijke termijn kans maken op een standplaats.
  In gemeenten waar behoefte is aan standplaatsen kan van een afbouwbeleid van standplaatsen geen sprake (meer) zijn.

  Dat is vastgelegd in het ‘Beleidskader gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid’ dat minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) donderdag 12 juli 2018 met een brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

  Het document is opgesteld in samenspraak met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), Aedes en vertegenwoordigers van Roma, Sinti en woonwagenbewoners (‘reizigers’).

 4. Wat is dit voor een D66 plan. Nee bedankt.
  Graag meer huizen bouwen. Dan kan ik ook ergens wonen.

  Ze hebben genoeg ruimte in de Middenbeemster bij de Nicolaas Cromhoutlaan.
  Daar kunnen wel 50 woonwagenstandplaatsen gerealiseerd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.3 ° C
17.3 °
15.5 °
77 %
1.8kmh
89 %
vr
18 °
za
17 °
zo
21 °
ma
22 °
di
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.