13.6 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeRegionaalOvertredingen geconstateerd bij maaltijd- en flitsbezorging in Nederland (video)

Overtredingen geconstateerd bij maaltijd- en flitsbezorging in Nederland (video)

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft afgelopen vrijdag meer dan 350 maaltijdbezorgers en bedrijven in de maaltijd- en flitsbezorging gecontroleerd in verschillende steden. Hierbij werden tientallen overtredingen geconstateerd, waaronder het in dienst hebben van minderjarige bezorgers en werknemers zonder tewerkstellingsvergunning.

Meer dan 20 minderjarige bezorgers onder de 16 jaar werden aangetroffen, waarvan de jongste bezorger slechts 13 jaar oud was. De werkzaamheden van deze minderjarige bezorgers zijn per direct gestaakt. Sinds 2020 is het verboden om jongeren onder de 16 jaar commercieel maaltijden te laten bezorgen met een vervoersmiddel vanwege de vele ongevallen met minderjarige bezorgers.

Verder werden er in drie situaties bezorgers aangetroffen die stelselmatig langer werkten dan toegestaan. Dit kan onder meer komen doordat zij teveel uren maken naast schooltijd of teveel dagen achter elkaar draaien. Ook trof de inspectie 21 personen aan die niet gerechtigd waren om in Nederland te werken. Hun werkgever had geen tewerkstellingsvergunning voor hen aangevraagd, wat een overtreding is van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav).

Daarnaast werden in 11 gevallen contante betalingen gedaan of kregen werknemers te weinig betaald. Inspecteur-generaal Rits de Boer maakt zich hier zorgen over: “Onze inspecteurs komen bezorgers tegen die twintig euro krijgen voor een avond werken. Dat is natuurlijk absoluut niet wat het minimumloon in Nederland is. Dat is ook niet het type land dat wij willen zijn.”

Bij bedrijven in de flitsbezorging werden ook veiligheidsovertredingen geconstateerd. Zo staan er vaak zware artikelen op hoogte die op medewerkers kunnen vallen en zijn de paden soms te smal. Daarnaast zijn de nooduitgangen regelmatig geblokkeerd en zijn werknemers vaak niet goed op de hoogte van hoe ze moeten handelen in noodsituaties.

Waarschuwing

De betrokken ondernemingen zullen een waarschuwing krijgen van de Arbeidsinspectie. De controles vonden plaats in samenwerking met de gemeentes en met ondersteuning van de politie en de AVIM. De politie en handhavers van de gemeentes hebben boetes uitgedeeld voor rijden door rood licht, het rijden over het trottoir of het niet dragen of ondeugdelijk gebruik van een helm.

De Arbeidsinspectie wil met deze controles de veiligheid en eerlijkheid in de maaltijd- en flitsbezorging waarborgen en hoopt dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
13.6 ° C
15.1 °
11.8 °
83 %
0.9kmh
13 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.