4.5 C
Purmerend
woensdag 24 april 2024
HomeEdamMinisterie keurt gaswinningsplan Middelie goed ondanks bezwaren

Ministerie keurt gaswinningsplan Middelie goed ondanks bezwaren

Purmerend – Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft op 11 mei 2023 het Ontwerp-instemmingsbesluit Winningsplan Middelie gepubliceerd. Ondanks bezwaren van de gemeente Purmerend en andere omliggende gemeenten heeft de Staatssecretaris besloten om het plan gedeeltelijk goed te keuren. Hiermee kan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de productie in het veld Middelie opvoeren en deze tot minstens het jaar 2035 continueren.

De gemeente Purmerend heeft in januari van dit jaar een brief ontvangen van het ministerie waarin verzocht werd om instemming met het Winningsplan Middelie 2022. Echter, de gemeente Purmerend heeft in een reactie aan het ministerie aangegeven dat zij geen voorstander zijn van een langere en intensievere gaswinning zoals voorgesteld in het plan van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Ook de gemeente Edam-Volendam gaf een negatief advies af.

Zorgen

Purmerend heeft daarbij verschillende zorgen geuit, waaronder de mogelijke negatieve impact op de samenleving, de effecten op het veiligheidsgevoel van de inwoners (zoals aardbevingen), mogelijke schade aan natuur en milieu, en de incompatibiliteit van de plannen met nationale doelstellingen op het gebied van energietransitie en duurzaamheid. Daarnaast hebben zij gewezen op mogelijke gevolgen voor het beschermde Werelderfgoed Beemster.

Bron: NAM
Contour gaswinningsveld Middelie

Het voorliggende ontwerpbesluit van de Staatssecretaris gaat in op de argumenten van de gemeente Purmerend, maar geeft geen aanleiding om de instemming met het winningsplan geheel of gedeeltelijk te weigeren. De Staatssecretaris stelt voor om het voorlopige winningsplan goed te keuren tot en met het jaar 2035 in plaats van tot en met 2039.

Purmerend en omliggende gemeenten zijn momenteel bezig met het bestuderen van de reactie van het ministerie en overwegen een zienswijze in te dienen. De gemeenten zullen de inwoners op de hoogte blijven houden van verdere ontwikkelingen omtrent het gaswinningsplan.

Informatiemarkt

Om de omwonenden te informeren over het instemmingsbesluit en het winningsplan wordt er op 23 mei 2023 een publieke informatiemarkt georganiseerd in Restaurant & Lounge 1612 te Noordbeemster. Tijdens deze bijeenkomst kunnen geïnteresseerden informatie verkrijgen en eventueel mondeling hun zienswijzen indienen.

Daarnaast hebben inwoners tot en met 22 juni 2023 de mogelijkheid om schriftelijk te reageren op het instemmingsbesluit.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,901FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4.5 ° C
6.1 °
3.3 °
78 %
0.5kmh
100 %
wo
9 °
do
10 °
vr
12 °
za
15 °
zo
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.