16.5 C
Purmerend
zondag 16 juni 2024
HomePurmerendDikke plus van twintig miljoen euro voor gemeente Purmerend

Dikke plus van twintig miljoen euro voor gemeente Purmerend

Purmerend – De gemeente Purmerend heeft haar boeken afgesloten met een opmerkelijk overschot van meer dan 20 miljoen euro. Het geld lijkt tegen de plinten op te klotsen, maar brengt tegelijkertijd uitdagingen met zich mee voor het lokale bestuur. Het college van burgemeester en wethouders staat namelijk voor de taak om dit onverwachte geldbedrag, samen met de gemeenteraad, op een verstandige manier te besteden, met het oog op enkele dringende kwesties.

De extra middelen die beschikbaar zijn gekomen, waren eerst bedoeld voor de bestrijding van de naweeën van de coronacrisis, de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen en de energietoeslag. Echter, aangezien deze inkomsten eenmalig zijn, heeft de gemeente de verwachtingen in de jaarrekening getemperd en benadrukt dat grote meerjarige projecten niet gefinancierd kunnen worden met dit geld.

Het blijft onzeker of vergelijkbare extra inkomsten in de komende jaren zullen terugkeren. Toch vormt het overschot een solide financiële buffer voor toekomstige behoeften. Het college erkent echter dat er geen tijd was om deze middelen volledig te besteden.

Vertragingen

Naast de eenmalige inkomsten zijn er ook andere redenen waarom de gemeente vorig jaar geld heeft kunnen sparen. De snelle groei van de gemeente en de veelheid aan plannen hebben geleid tot uitvoeringsknelpunten. Er zijn meer plannen dan beschikbare arbeidskrachten, wat heeft geleid tot vertragingen in onder andere groenbeheer, wegenonderhoud, bruggenbouw en openbare verlichting. Hoewel het gereserveerde geld voor deze taken uiteindelijk wel wordt uitgegeven, gebeurt dit op een later tijdstip.

Gebrek aan personeel

Een ander obstakel dat de gemeente Purmerend parten speelt bij het maken van plannen voor toekomstige ontwikkelingen, is het gebrek aan personeel. Het college erkent dat dit een punt van aandacht is en benadrukt de noodzaak om strakker te plannen en alle mogelijke inspanningen te leveren om geschikt personeel te vinden in een krappe arbeidsmarkt. Verder hebben gestegen bouwkosten ook vertraging veroorzaakt bij de uitvoering van projecten.

Baanstee Noord

Er zijn ook zorgen over grondverkoop in de gemeente Purmerend. Op bedrijventerrein Baanstee-Noord durven bedrijven geen grond te kopen vanwege het ontbreken van elektriciteit in de komende jaren. Daarnaast zorgen de gestegen bouwkosten voor terughoudendheid bij potentiële kopers. Ondanks deze uitdagingen blijft Baanstee-Noord nog wel winstgevend. Dit geldt echter niet voor de stadsontwikkelingsplannen in Wheermolen-Oost, waar de gemeente van plan is om laagbouwflats te vervangen door nieuwbouw.

Naar verwachting zal er extra geld nodig zijn voor de uitvoering van grote nieuwbouwprojecten, zoals de Oostflank, het Waterlandkwartier en bedrijventerrein De Koog. Hierdoor zal het financiële overschot van twintig miljoen euro uiteindelijk worden aangesproken. Hoewel de gemeente Purmerend zwarte cijfers had verwacht, was het overschot in deze mate verrassend. Eerder werd uitgegaan van een overschot van rond de twaalf miljoen euro.

Met het geldoverschot van twintig miljoen euro staat de gemeente Purmerend voor uitdagingen bij de besteding ervan.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. TWINTIG MILJOEN ? geloof er geen reet van.
    Is dit gecontroleerd door een accountant?
    Kunnen de gemeente belastingen dan een keer omlaag ?

  2. Dan is het mogelijk om de tegenvaller (wsch enkele tonnen) van SVP, waarvan het College Purmerend al in februari op de hoogte was maar de overige politiek pas in april werd geïnformeerd, financieel op te vangen i.p.v. over de rug van de braaf betalende burger.
    Als groot-aandeelhouder heb je immers niet alleen de lusten maar ook de lasten.
    Toch?!?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.5 ° C
17.8 °
14.4 °
71 %
4.9kmh
100 %
zo
16 °
ma
19 °
di
21 °
wo
17 °
do
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.