14.9 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomePurmerendPurmerend: verslechtering van positie woningzoekenden "wachttijd voor een sociale huurwoning loopt op"

Purmerend: verslechtering van positie woningzoekenden “wachttijd voor een sociale huurwoning loopt op”

Purmerend – De gemeente Purmerend gaat dit jaar inzetten op ‘housing first’, zodat mensen uit de maatschappelijke opvang en mensen die kunnen uitstromen uit beschermd wonen, zo snel mogelijk worden bemiddeld naar een eigen woning. “Ook de taakstelling voor de huisvesting van statushouders is dit jaar hoog en dat zal naar verwachting ook de komende jaren zo blijven.”, geeft de gemeente Purmerend aan.

Hiermee wordt het aandeel die de gemeente Purmerend hanteert van 33% toewijzing aan urgenten dit jaar voor het eerst overschreden. Het aantal stadsvernieuwingsurgenten – dat zijn inwoners waarvan een huurwoning wordt gesloopt of ingrijpend wordt gerenoveerd – schommelt, maar gezien de nog lopende grote herstructureringsprojecten (o.a. Wheermolen-Oost) doet ook deze groep nog enkele jaren met voorrang een beroep op vrijkomend aanbod in de gemeente Purmerend.

Gezien de schaarste aan beschikbare sociale huurwoningen zoekt de gemeente Purmerend steeds naar een goede balans tussen het huisvesten van urgenten en het beschikbare woningaanbod voor ‘reguliere’ woningzoekenden. “We willen tenslotte dat ook de mensen die ‘gewoon’ (zonder urgentie) op de wachtlijst staan op een gegeven moment voor een woning in aanmerking komen. In de prestatieafspraken met de woningcorporaties en de huurdersorganisaties is daarom afgesproken de verhouding tussen deze twee groepen goed te monitoren en bij meer dan 33% toewijzing aan urgenten met elkaar in gesprek te gaan.”, schrijft de gemeente Purmerend. “In de afgelopen jaren is het aandeel van de toewijzing aan urgenten, inclusief de stadsvernieuwingsurgenten, altijd onder het maximum van 33% gebleven.”

Aanbod kleiner

Voor de ‘reguliere’ woningzoekenden in Purmerend betekenen deze ontwikkelingen dat het voor hen beschikbare aandeel in het vrijkomend aanbod kleiner wordt. “Hoewel we met onze woningcorporaties in gesprek blijven over hoe we kunnen zorgen dat dit aandeel niet té klein wordt, zullen de wachttijden voor een sociale huurwoning naar alle waarschijnlijkheid voor hen oplopen.”, geeft de gemeente Purmerend aan. “Voor de urgent woningzoekenden betekent het dat ook zij waarschijnlijk langer moeten wachten op een passende woning – deze groep wordt uiteindelijk groter terwijl het aanbod niet evenredig toeneemt – en dat de zorg en begeleiding die zij eventueel nodig hebben na huisvesting wellicht niet altijd direct voldoende beschikbaar is.”

Zoeken naar balans in de regio

Hoewel iedere gemeente te maken heeft met schaarste en een toenemend beroep van urgenten op het beperkte vrijkomend aanbod, is er volgens de gemeente Purmerend geen sprake van een evenwichtige verdeling van deze groep over de gemeenten in de regio. “Die (on)evenwichtige verdeling is overigens geen nieuw gespreksonderwerp binnen de Metropool Regio (MRA); onderling wordt daar al heel lang over gesproken. Purmerend is er altijd al voorstander van geweest dat iedere gemeente zijn redelijke aandeel neemt in de huisvesting van urgenten en andere bijzondere doelgroepen, net zoals in de bouw van sociale huurwoningen. Het zijn de grotere gemeenten met een hoger aandeel sociale huur in de voorraad en een centrumfunctie – zoals Purmerend, maar ook Amsterdam, Zaanstad en dan de andere gemeenten.”

Evenwichtiger verdeling in de regio

De opgave voor het huisvesten van urgenten en andere bijzondere doelgroepen wordt inmiddels te groot in Amsterdam, waardoor achterstanden ontstaan en kwetsbare huishoudens in de knel komen. Daarom roepen gemeente Amsterdam en ministerie de andere gemeenten in de MRA op om minimaal 30% van het jaarlijks vrijkomend aanbod beschikbaar te stellen voor de groep wettelijke urgenten uit het wetsvoorstel Versterking Regie op de volkshuisvesting en statushouders.

De boodschap is vooral gericht op de gemeenten die tot op heden geen evenredig aandeel hebben in de huisvesting van deze groepen. “Zoals gezegd vraagt de huisvesting van deze groepen in Purmerend dit jaar al meer dan 30% en is de verwachting dat dit de komende jaren ook zo zal blijven. Purmerend heeft er belang bij heeft dat ook de andere regiogemeenten minimaal 30% aan deze groepen toewijzen. Dat kan de druk op Purmerend verminderen.”

“Als zoals verwacht meer dan 33% moet worden toegewezen aan urgenten, komen de kansen van regulier woningzoekenden op een sociale huurwoning verder onder druk te staan. Purmerendse steun houdt dus niet in dat Purmerend straks wettelijke urgenten en statushouders van Amsterdam overneemt. Op deze wijze spreken we ons wel uit dat gemeenten die niet aan de gevraagde 30% komen ook hun redelijke aandeel nemen in de huisvesting van deze groepen. Dit kan er zo juist toe bijdragen dat de verhouding tussen urgent en regulier woningzoekenden in de stad beter in balans blijft en de kansen van beide groepen woningzoekenden niet (verder) afnemen.”, besluit de gemeente Purmerend.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

  1. Noem het beestje bij zijn naam. Statushouders en asielzoekers hebben verborgen v.i.p. urgentie. Zij gaan via een v.i.p. achteringang vóór Nederlanders die jaren en jaren op de wachtlijst staan! Èn krijgen nòg een aardige zak geld toe voor inrichtingskosten etc etc. Hun bijdrage aan de samenleving blijft zéér beperkt tot 0. Kijk maar naar ON uitzending.

  2. De gemeente vind statushouders, asielzoekers, Oekraïners en tijdelijke container woningen belangrijker dan gelijke kansen voor iedereen maar dat weten wij toch al lang…

  3. O.b.v. de schaarste aan beschikbare sociale huurwoningen in.c.m. met het hier gepresenteerde beleid van de gemeente Purmerend wordt het beschikbare woningaanbod voor ‘reguliere’ woningzoekenden geminimaliseerd en de wachttijd gemaximaliseerd.
    Kopen is voor veel (her)starters onhaalbaar, de nieuwbouw onbereikbaar.
    Je zult maar op de ‘uitvlieg’lijst staan en deze struggle moeten meemaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.9 ° C
15.6 °
14 °
73 %
0.9kmh
100 %
do
19 °
vr
20 °
za
20 °
zo
22 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.