13 C
Purmerend
zaterdag 25 mei 2024
HomePurmerendCollege van Purmerend al in februari op de hoogte van problemen bij...

College van Purmerend al in februari op de hoogte van problemen bij Stadsverwarming Purmerend

Purmerend – Het college van Purmerend was al in februari op de hoogte van de problemen bij Stadsverwarming Purmerend (SVP). Door lekkages moesten twee van de vier ketels van de biowarmtecentrale van het verwarmingsbedrijf worden stilgelegd, wat leidde tot een gedeeltelijke overschakeling op aardgas voor de warmtevoorziening. Deze onverwachte omschakeling brengt aanzienlijke meerkosten met zich mee, waardoor de gemeente tonnen dreigt mis te lopen.

Naar aanleiding van deze kwestie hebben de fracties van D66, PVV, Forum voor Democratie en het onafhankelijke raadslid Frank Schaaij een reeks vragen aan het college gesteld. Ze wilden onder andere weten waarom het college pas op 11 april werd geïnformeerd door SVP, terwijl het gaat om ernstige technische problemen met grote financiële gevolgen.

Veel eerder bekend

Uit de reactie van het college blijkt dat de problemen al veel eerder bekend waren. Volgens de reactie van het college heeft de directeur van SVP wethouder Rotgans in de loop van februari en maart op de hoogte gebracht van de lekkages in enkele ketels van de installatie, waarbij werd verzekerd dat de levering van warmte niet in gevaar was. Wethouder Rotgans heeft deze mededeling met het college gedeeld.

Toch werd er gewacht met het informeren van de gemeenteraad totdat er meer inzicht was verkregen in de ontstane problemen, aldus de brief van burgemeester en wethouders aan de vragenstellers. Op 11 april werden de aandeelhouder, de voorzitter van de raad van commissarissen en de directeur van SVP geïnformeerd over de technische problemen met de biowarmtecentrale. Deze informatie werd op 20 april met de gemeenteraad gedeeld. Het college meldt dat het nog niet bekend is of de financiële gevolgen invloed zullen hebben op de tarieven die SVP aan haar klanten berekent.

Niet kwetsbaar

Wethouder Rotgans benadrukt dat het leveren van warmte aan de klanten belangrijker is dan de financiële consequenties en dat de levering van warmte niet in gevaar is gekomen. Hij is van mening dat het uitvallen van twee van de vier bioketels het systeem niet kwetsbaar maakt. Wat betreft de financiële gevolgen, heeft de wethouder aangegeven dat hij mogelijk nog voor de zomervakantie de gemeenteraad hierover zal informeren. De partijen vinden echter dat dit erg laat is en willen daarom snel meer duidelijkheid over de financiële gevolgen van de technische problemen bij SVP.

Het college verwacht echter dat de kwestie in juni met de Purmerendse politiek kan worden besproken. De betrokken partijen zijn van mening dat er meer spoed achter moet worden gezet. Ze willen snel duidelijkheid over de financiële gevolgen van de technische problemen bij SVP.

Interpellatiedebat

De fractievoorzitter van D66, Mark Intres geeft aan dat de partijen niet tevreden zijn. Ze overwegen om de agenda van vanavond in de raadsvergadering open te breken, zodat het college ter verantwoording kan worden geroepen over de problemen bij SVP. Dit doen ze door het aanvragen van een zogenaamd interpellatiedebat. Als het interpellatiedebat wordt toegekend dan is dat het eerste punt op de raadsvergadering van vanavond en zal wethouder Rotgans ter verantwoording worden geroepen.

Update:

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
13 ° C
15 °
11.7 °
77 %
1.8kmh
8 %
za
13 °
zo
18 °
ma
17 °
di
18 °
wo
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.