21.7 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
HomePurmerendVoltallige oppositie zegt vertrouwen op in college Purmerend "Het democratisch debat is...

Voltallige oppositie zegt vertrouwen op in college Purmerend “Het democratisch debat is vanavond vermoord”

Purmerend – De coalitie van Stadspartij/Beemster Polder Partij, CDA Purmerend, PvdA Purmerend en AOV Purmerend blokkeerde vanavond in de raadsvergadering op het gemeentehuis de aanvraag voor een interpellatiedebat.

Vier partijen uit de oppositie, te weten Forum voor Democratie, PVV Purmerend, D66 Purmerend en het onafhankelijke raadslid Frank Schaaij, wilden de wethouder aan de tand voelen. Dit deden ze door een aanvraag in te dienen voor een interpellatiedebat. De partijen wilden wethouder Rotgans ondervragen over de problemen bij de stadsverwarming.

Door lekkages moesten twee van de vier ketels van de biowarmtecentrale van het verwarmingsbedrijf worden stilgelegd, wat leidde tot een gedeeltelijke overschakeling op aardgas voor de warmtevoorziening. Mogelijk lijdt dit ook tot een financieel verlies voor de gemeente die in de tonnen kan lopen.

Blokkade

De woordvoerder van Stadspartij/Beemster Polder Partij vroeg zich af of dit middel niet te zwaar was en vroeg aan de indienende partijen waarom ze niet het middel van het vragenuur hadden ingezet. D66 Purmerend, als woordvoerder voor de vier partijen, gaf hierop aan dat bij het vragenuur er maar één vraag gesteld kan worden en dat dit middel een recht is van de gemeenteraad en dat dit gebruikelijk is in Purmerend.

De woordvoerder van PvdA gaf aan dat het gaat over de bedrijfsvoering van de stadsverwarming en dat dit middel zijn doel voorbij schiet. PVV Purmerend gaf als reactie hierop aan dat het niet alleen gaat over de bedrijfvoering, maar ook over de informatieplicht waar de gemeenteraad recht op heeft en dat dit terug komt in de beantwoording van vragen.

Hierop volgde een schorsing van de vergadering. Na afloop bleef de grootste partij uit Purmerend, Stadspartij/Beemster Polder Partij, bij haar standpunt en volgde een stemming. De gehele coalitie blokkeerde hiermee het verzoek tot een interpellatie van de oppositie, wat in de Purmerendse politiek niet gebruikelijk is omdat dit middel altijd is toegelaten.

Dieptepunt

D66 Purmerend raadslid Mark Intres geeft aan dat hij dit ongekend en buiten elke proportie vindt. “De democratie wordt een pootje gelicht.” Raadslid Nicole Moinat van de PVV Purmerend geeft in een korte reactie aan dat ze het een wanvertoning vindt. “Na het referendum is ook de democratie ten dode opgeschreven in Purmerend.” Raadslid Harry Poppelier van PB21 geeft hetzelfde aan. “Ook het instrument interpellatie net als het referendum wil deze coalitie afschaffen. Dit begint op een democratische dictatuur te lijken. “Onafhankelijk raadslid Frank Schaaij geeft aan dat hij dit bizar vindt. “Het democratisch debat is vanavond vermoord in Purmerend.”

Vertrouwen opzeggen

Mark Intres had een motie van afkeuring voor het college in zijn achterzak, maar gebruikte deze niet. Hiervoor werd een motie tot het opzeggen van vertrouwen in het voltallige college in plaats gebracht die later vanavond in stemming wordt gebracht. De kans dat de motie van het opzeggen van vertrouwen in het college het gaat halen is minimaal, maar geeft wel een signaal af aan het college en de voltallige coalitie.

De partijen geven als reden aan dat de gemeenteraad een controlerende rol heeft ten opzichte van het college en SVP vanwege de grote maatschappelijke impact en de forse financiële belangen van de gemeente in SVP. Maar ook dat het college van burgemeester en wethouders – en ieder afzonderlijk lid van het college – op grond van de Gemeentewet (artikel 169) dient te voldoen aan de actieve informatieplicht aan de gemeenteraad en de raad alle inlichtingen dient te geven die de raad nodig heeft voor de uitoefening van zijn taken.

Op grond van de Gemeentewet relevante informatie in een zo vroeg mogelijk stadium aan de gemeenteraad moet worden verschaft en dat het tussentijds niet aan de raad verschaffen van relevante informatie alleen acceptabel is in het geval van specifieke, zwaarwegende omstandigheden. Van deze zwaarwegende omstandigheden is geen sprake geweest.

De gemeenteraad had direct door de wethouder op de hoogte gesteld moeten worden gesteld van deze situatie en niet pas op 20 april en dat wethouder Rotgans eerder dit jaar in een commissievergadering zei te beseffen dat de informatievoorziening van het college aan de gemeenteraad rond het afblazen van de tweede biowarmtecentrale van SVP anders had gemoeten.

Niet alleen lukt het vanavond om zowel het recht op het stellen van vragen aan het college van Burgemeesters en Wethouders maar ook om het referendum de nek om te draaien, besluit D66 raadslid Mark Intres.

Update: De motie van wantrouwen van de gehele oppositie tegen het voltallige college van Purmerend heeft het niet gehaald.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

 1. Blijkt op 07.06 (bron: NHD) de schade stadsverwarming Purmerend door lekkage ketels biowarmtecentrale: 7,5 miljoen euro te bedragen.

 2. DE ARROGANTIE !

  Het is echt niet te geloven die fucking Harrie Rotgans die tering bejaarde lijdt aan demensie.

  Hij MOET per direct op non actief worden gesteld er worden MILJOENEN verlies geleden en dat is also vanaf de oprichting in de tachtiger jaren.

  Binnenkort maar ff een demo regelen bij het stadhuis wie doe mee!

 3. Als de VOLLEDIGE raad gewoon was geïnformeerd in FEBRUARI i.p.v. april door SVP/directeur SVP/verantwoordelijk wethouder Rotgans (aldanniet gesteund door college van B&W) had deze hele ellende in de kiem gesmoord kunnen worden.
  Maar dat vonden bepaalde lieden niet nodig en wensen ook hun verantwoordelijkheid niet te nemen; typische arrogantie die tekenend is voor SVP/directeur SVP/verantwoordelijk wethouder Rotgans (aldanniet gesteund door college van B&W).
  Tsja dan krijg je toch hele vervelende vragen van je ‘tegenstanders’.

  Fouten maken is menselijk, het oplossen van gemaakte fouten is mensenwerk èn het erkennen van gemaakte fouten kan alleen door mensen die hun verantwoordelijkheid durven en kunnen nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,969FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
21.7 ° C
23.4 °
20 °
67 %
1.3kmh
6 %
di
21 °
wo
21 °
do
23 °
vr
21 °
za
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.