9.2 C
Purmerend
maandag 15 april 2024
HomeInformatiefMinister wil consumenten beschermen tegen onveilige producten uit niet EU-landen

Minister wil consumenten beschermen tegen onveilige producten uit niet EU-landen

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken heeft aangekondigd dat er nieuwe Europese regels moeten komen om consumenten in Nederland te beschermen tegen onveilige producten die worden gekocht bij Chinese en Amerikaanse webshops. Hoewel Chinese webshops in Nederland populair zijn vanwege de lage prijzen, hebben klanten weinig bescherming wanneer er problemen optreden, zoals brandgevaar of gezondheidsrisico’s voor kinderen.

Om dit aan te pakken, wil minister Adriaansens fabrikanten verplichten om in de EU gevestigd te zijn of een bedrijf binnen de EU-grenzen te hebben dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van de producten. Als ze hier niet aan voldoen, mogen de spullen niet langer in Nederland worden verkocht. Deze regels gelden zowel voor fysieke winkels als voor online platforms, zoals het populaire Chinese AliExpress.

Buitenlandse webshops

De nieuwe regels zullen niet alleen gevolgen hebben voor webshops uit China, maar ook voor die uit de Verenigde Staten. Deze buitenlandse webshops konden vaak goedkopere producten aanbieden aan Nederlandse klanten vanwege minder strenge veiligheidsregels en consumentenrechten in hun eigen land.

“Je kunt niet ver genoeg gaan om onveilige producten van de markt te krijgen en consumenten te beschermen”, geeft minister Adriaansens aan. “We moeten ook onveilige producten uit niet-EU-landen weren van online platforms via directe import.”

Dropshipping

Naast buitenlandse webshops proberen ook veel mensen in Nederland zelf geld te verdienen met goedkope producten uit China, door middel van dropshipping. Hierbij bestelt iemand grote hoeveelheden producten uit het Verre Oosten om ze vervolgens met winst door te verkopen via een eigen webshop.

De strengere regels zullen ook van toepassing zijn op terughaalacties van onveilige producten. Verkopers moeten in zo’n geval consumenten minstens twee opties bieden: een veilig vervangend product van gelijke waarde, het repareren van het artikel zodat het veilig is, of het volledige aankoopbedrag terugstorten.

Recht halen

“Op deze manier kunnen consumenten gemakkelijker hun recht halen”, aldus Minister Adriaansens. “Daarnaast pakken we oneerlijke concurrentie aan, wat gunstig is voor Nederlandse ondernemers die zich wel aan de veiligheidsregels houden.”

Met de voorgestelde regels hoopt Minister Adriaansens de veiligheid van consumenten te verbeteren en eerlijke concurrentie te bevorderen. Het is nu aan de Europese Unie om deze voorstellen te overwegen en te implementeren, zodat Nederlandse consumenten beter beschermd worden tegen onveilige producten uit China en de Verenigde Staten.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.2 ° C
11.2 °
7.2 °
69 %
0.9kmh
100 %
ma
9 °
di
9 °
wo
8 °
do
10 °
vr
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.