9.7 C
Purmerend
maandag 10 juni 2024
HomePurmerendCoalitiepartijen laten eigen college 'in de val lopen', vragen oppositie alsnog beantwoord

Coalitiepartijen laten eigen college ‘in de val lopen’, vragen oppositie alsnog beantwoord

Purmerend – Verleden week donderdag hebben de oppositiepartijen een motie van wantrouwen tegen het gehele college ingediend. Aanleiding was het feit dat de oppositiepartijen vragen hadden gesteld aan het college en de verantwoordelijk wethouder over de technische problemen bij Stadsverwarming Purmerend.

De technische problemen zouden mogelijk tot een financieel debacle kunnen leiden voor klanten van de SVP. De oppositiepartijen wilden de wethouder ondervragen door het houden van een zogenaamd interpellatiedebat. Dit ging niet door omdat de coalitiepartijen dit blokkeerden.

Bij een interpellatiedebat is het gebruikelijk dat de verantwoordelijke wethouder vooraf de vragen krijgt om zich voor te bereiden omdat deze soms technisch van aard kunnen zijn. Gisteren zijn de vragen alsnog beantwoord in een memo aan de gemeenteraad. De motie van wantrouwen was dus niet nodig geweest.

Val laten lopen

Hierdoor hebben de coalitiepartijen hun eigen college ‘in de val laten lopen’. Was het interpellatiedebat gewoon doorgegaan, dan was er niets aan de hand geweest op mogelijk een motie van afkeuring na. Vraag is dan ook of het college op de hoogte was van de blokkering door hun eigen partijen van het interpellatiedebat. Of dat er toch sprake was van tactiek om de regie te houden.


Eén van de vragen richtte zich op de kennis van wethouder Rotgans op 17 februari, waarbij werd gevraagd of hij op dat moment al op de hoogte was van de extra gasverbranding door de twee gasgestookte hulpcentrales als gevolg van de uitval van twee ketels bij SVP. Het college stelt dat op dat moment de omvang van de problemen en de financiële gevolgen hiervan nog niet duidelijk waren. De wethouder heeft de directeur van SVP verzocht om onderzoek te doen naar de omvang, oorzaak en gevolgen van de incidenten, zodat de gemeenteraad passend geïnformeerd kon worden.

Een andere vraag betrof de reden waarom de wethouder de gemeenteraad niet onmiddellijk heeft geïnformeerd over de mogelijke financiële consequenties van de keteluitval. Het college legt uit dat op dat moment nog niet alle relevante informatie beschikbaar was. Pas nadat er meer duidelijkheid was over de omvang en duur van de technische problemen, is de gemeenteraad direct geïnformeerd middels een brief op 20 april.Daarnaast werd gevraagd waarom de raad niet voor de behandeling van de Voorjaarsnota 2023 op de hoogte kon worden gebracht van de financiële gevolgen van de technische problemen bij SVP. Het college wijst op het belang van voldoende duidelijkheid en zorgvuldigheid bij de voorbereiding van de informatie. Een inhoudelijk gesprek over de situatie bij SVP staat gepland op 15 juni, waarbij de financiële effecten van de incidenten zullen worden besproken.

Aandachtpunten bespreken

De oppositiepartijen benadrukte het belang van actieve informatieverstrekking door het college op basis van de Gemeentewet. Het college bevestigt de informatieverstrekking op het moment dat voldoende informatie beschikbaar was. Verder benadrukt het college dat het in gesprek wil gaan met de gemeenteraad om aandachtspunten te bespreken.

Ook werd er gevraagd of er afspraken kunnen worden gemaakt over de informatievoorziening bij grote calamiteiten of incidenten, gezien het ontbreken van dergelijke afspraken in de huidige aandeelhoudersovereenkomst. Het college ziet op dit moment geen noodzaak om hierover nieuwe afspraken te maken, omdat de informatievoorziening tussen de gemeente en SVP naar tevredenheid verloopt.

Het college van Purmerend verdedigt de informatieverstrekking aan de gemeenteraad en benadrukt het belang van zorgvuldigheid en het verstrekken van voldoende informatie op het juiste moment. Het college is van mening dat het tijdig en juist heeft gereageerd zodra er voldoende duidelijkheid was over de ernst van de situatie bij SVP.

15 juni verder

De geplande gesprekken op 15 juni en tijdens de raadsvergadering op 29 juni bieden de gemeenteraad de gelegenheid om aandachtspunten en zorgen te uiten. Het college zegt te hechten aan de input van de gemeenteraad en zal deze meenemen bij het opstellen van de begroting van SVP.

Het vertrouwen tussen de gemeente en SVP is volgens het college tot nu toe goed geweest, waarbij de directeur van SVP de wethouder als aandeelhouder direct heeft geïnformeerd bij het ontstaan van situaties. Het college heeft er vertrouwen in dat deze goede informatievoorziening ook in de toekomst zal blijven plaatsvinden.

Het college van Purmerend zegt zich te blijven inzetten voor een duidelijke communicatie met de gemeenteraad en het waarborgen van de belangen van de gemeente en haar inwoners. “De geplande gesprekken en de voortdurende samenwerking met SVP zullen bijdragen aan een beter begrip van de situatie en het vinden van passende oplossingen.”, schrijft het college.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,934FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
9.7 ° C
11 °
8.9 °
80 %
2.2kmh
100 %
ma
10 °
di
13 °
wo
14 °
do
16 °
vr
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.