21.3 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
HomePurmerendDier en Recht roept gemeente Purmerend op tot afschaffing kortebaandraverijen

Dier en Recht roept gemeente Purmerend op tot afschaffing kortebaandraverijen

Purmerend – Dier en Recht, advocaat van de dieren, doet een dringend beroep op de gemeente Purmerend om de kortebaandraverijen in Middenbeemster en de binnenstad af te schaffen. Volgens de organisatie zijn deze evenementen schadelijk voor het welzijn van de paarden, zo blijkt uit een recente brief aan de gemeente.

Jaarlijks vinden er twee draverijen plaats in Purmerend. Dit jaar staat de kortebaanwedstrijd voor paarden in Middenbeemster gepland op 26 juli. De kortebaandraverij tijdens de Nazomerfeestweek in de binnenstad van Purmerend wordt gehouden op 14 september. Dier en Recht bekritiseert beide evenementen en uit bezorgdheid over dierenwelzijnsproblemen.

Deze problemen ontstaan niet alleen tijdens de wedstrijden zelf, maar ook door de manier waarop de paarden worden getraind, schrijft de organisatie. “In de drafsport worden strenge trainingsmethoden en dwangmiddelen toegepast om de paarden te laten presteren. Een voorbeeld van zo’n dwangmiddel is een opzetteugel, die ervoor zorgt dat het paard zijn hoofd niet omlaag kan doen. Een pantykousje wordt om de tong geknoopt om te voorkomen dat het paard protesteert met zijn tong. Door middel van twee bitten en soms een extra ketting in de mond probeert men het paard onder controle te houden.”

Fysieke pijn

Volgens Dier en Recht leidt dit ertoe dat de paarden nauwelijks hun hoofd kunnen bewegen en fysieke pijn ervaren. De organisatie verwijst naar een Fins onderzoek waaruit blijkt dat 84 procent van de paarden verwondingen aan de mond oploopt. “Bovendien trekken de pikeurs met aanzienlijke kracht aan de teugels”, voegt de organisatie toe. De stress die dit veroorzaakt bij de paarden is volgens de stichting onder andere te herkennen aan zichtbaar oogwit, opgetrokken neusgaten, rimpels boven het oog en trillen en onrustig gedrag voor en na de wedstrijden. “Daarbij komt het grote probleem dat trainers en pikeurs de signalen van pijn en stress meestal niet herkennen, of erger nog, negeren”

Dit jaar observeren

Dier en Recht pleit ervoor dat de gemeente dit jaar het gedrag van de paarden kritisch observeert en de organisatoren van de evenementen wijst op de naleving van de Wet dieren. “Het is verboden om angst, pijn of verwondingen bij dieren te veroorzaken”, benadrukt de organisatie. “De gemeente kan ervoor kiezen om een draverij niet langer te subsidiëren.” Daarnaast zou Purmerend serieus moeten overwegen om af te stappen van evenementen met dieren, zelfs als deze traditioneel onderdeel zijn van vieringen.

Update:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,966FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
21.3 ° C
22.8 °
20 °
73 %
1.8kmh
78 %
zo
22 °
ma
21 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.