21.7 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
HomePurmerendSchade biowarmtecentrale Purmerend loopt op tot 7,5 miljoen euro

Schade biowarmtecentrale Purmerend loopt op tot 7,5 miljoen euro

Purmerend – De technische problemen bij de biowarmtecentrale van Stadsverwarming Purmerend hebben geleid tot aanzienlijke schade, die naar schatting oploopt tot een bedrag van 7,5 miljoen euro. De schade ontstond als gevolg van lekkages in twee van de vier ketels, waardoor deze moesten worden gerepareerd. Daarnaast moest het verwarmingsbedrijf overschakelen op aardgas, wat aanzienlijk duurder is dan de houtsnippers waar de biowarmtecentrale normaal gesproken op draait.

De technische problemen kwamen aan het licht in februari, toen bleek dat twee van de ketels ernstige gebreken vertoonden. Deze ketels werden stilgelegd, waardoor het verwarmingsbedrijf genoodzaakt was de op aardgas gestookte hulpcentrales in te schakelen om de stad van warmte te voorzien. Aangezien gas aanzienlijk duurder is dan houtsnippers, leidde dit tot aanzienlijke kosten. Daarnaast moesten ook de ketels zelf worden onderzocht en gerepareerd.

Echter, de reparaties verliepen niet zonder problemen, zo blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. Hoewel lekke buizen in de twee ketels werden vervangen, werden er bij een proefdraai in mei lekkages in de ketelwand ontdekt. Momenteel wordt er aan gewerkt om dit probleem op te lossen. Aan het begin van deze maand werden ook de twee andere ketels uitgeschakeld om buizen te vervangen. Men verwacht dat de ketels eind juni weer operationeel zullen zijn.

Houtsnippers mogelijk oorzaak

De oorzaak van de problemen is nog niet gevonden, maar volgens Stadsverwarming Purmerend lijken de problemen deels te worden veroorzaakt door de droogte van de vorig jaar geleverde houtsnippers. Er wordt momenteel gekeken naar oplossingen om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Door in februari over te schakelen op aardgas, werd de warmtelevering aan de huishoudens die gebruikmaken van stadsverwarming niet in gevaar gebracht.

Aangezien de gemeente Purmerend volledig eigenaar is van Stadsverwarming Purmerend, heeft de gemeente ervoor gekozen om de gemeenteraad nadrukkelijk bij dit probleem te betrekken. Dit vanwege de ernst van de lekkageproblemen, het maatschappelijk belang en de financiële effecten die ermee gepaard gaan.

7.5 miljoen euro

De kosten als gevolg van de problemen zijn aanzienlijk. Naast de onderzoeken, reparatiewerkzaamheden en maatregelen om toekomstige problemen te voorkomen, zijn er ook de kosten van het overschakelen op de hulpcentrales die op gas werken, wat momenteel gepaard gaat met zeer hoge gasprijzen. Naar schatting bedragen de totale kosten ongeveer 7,5 miljoen euro, waarbij het grootste deel wordt veroorzaakt door de hoge gasprijzen in combinatie met de verhoogde inzet van de gasgestookte hulpketels gedurende de afgelopen periode.

Om deze financiële tegenvaller op te vangen, heeft Stadsverwarming Purmerend gekeken naar mogelijke besparingen. Het bedrijf ziet kans om dit jaar ongeveer zes ton aan bedrijfskosten te besparen. Toch blijft er een aanzienlijk verlies van 6,9 miljoen euro over.

Klant niet de dupe

De gemeente Purmerend kiest ervoor om een oplossing te vinden waarbij de klanten niet de dupe worden van de problemen, bijvoorbeeld door tussentijdse tariefsverhogingen. Dit betekent echter dat de gemeente Purmerend het jaarlijkse rendement van 7 ton misloopt en dat Stadsverwarming Purmerend blijft zitten met een verlies van 6,9 miljoen euro. Het bedrijf had verwachte dit jaar winst te maken, maar vanwege deze aanzienlijke tegenvaller wordt nu een verlies van 3,7 miljoen euro in de boeken geschreven. Het zal ook in de komende jaren een uitdaging zijn om uit de rode cijfers te komen, waarschuwt de gemeente.

Er is ook gekeken naar de mogelijkheid om de tarieven te verhogen. Hoewel het Rijk een prijsplafond voor warmtetarieven heeft ingesteld, zou een tariefsverhoging voor de meeste klanten geen financiële gevolgen hebben, met uitzondering van de 11 procent van de klanten die meer verbruiken dan het prijsplafond toestaat. Dit zou een bedrag tot 4,2 miljoen euro kunnen opleveren dat door het Rijk wordt betaald. De directie en raad van commissarissen van Stadsverwarming Purmerend staan achter dit voorstel.

Terughoudend

De gemeente Purmerend is echter terughoudend en ziet een tariefsverhoging niet zitten. Ze benadrukken dat verhoogde energieprijzen en inflatie al impact hebben op de portemonnee van veel inwoners. De gemeente vindt het moeilijk in te schatten wat de gevolgen zouden zijn van een tariefsverhoging, zelfs als dit slechts voor 11 procent van de klanten zou gelden.

Ze stelt dat zowel het financiële belang van Stadsverwarming Purmerend als het maatschappelijke belang van de inwoners op het spel staan. De gemeente is van mening dat de maatschappelijke impact te groot zou zijn om op dit moment te kiezen voor een tussentijdse tariefsverhoging.

Op 15 juni 2023 zal het onderwerp in de vergadering van de commissie gaan plaatsvinden. Lees hier de hele brief aan de gemeenteraad.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

 1. Even een update in relatie tot hetgeen in dit artikel staat nl. “De gemeente Purmerend kiest ervoor om een oplossing te vinden waarbij de klanten niet de dupe worden van de problemen, bijvoorbeeld door tussentijdse tariefsverhogingen”.

  Raad eens?
  Onder het mom van stijgende kosten inzet mensen en materialen, wordt de rekening bij de eindgebruiker neergelegd in 2024.

 2. Er is weer een verlies van 7 miljoen is dat een verassing , nee! dit is al zo sinds 1981!
  En weer kan de burger dokken , we moeten stoppen met deze onzin, een stukje geschiedenis en misleiding:

  De SVP heeft sinds de verzelfstandiging jaarlijks gemiddeld bijna € 3 mln. verlies geleden.
  Op 19 september 2008 is de gemeente raad per brief geïnformeerd over de “negatieve reserve” van € 55,6 mln.
  die in de boeken van de gemeente Purmerend is opgenomen. Dit gecumuleerde negatieve vermogen
  is ontstaan door de aanloopverliezen van de Stadsverwarming in de periode 1981 tot 2007.

  De SVP is een bodemloze put en veel belangrijker, het verbranden van biomassa is geen duurzaam alternatief om energie op te wekken, stelt de European Academies Science Advisory Council (EASAC). Bij de verbranding van hout blijkt zelfs netto meer CO2-uitstoot vrij te komen dan bij verbranding van kolen en gas.

  Eén van de schadelijke stoffen die vrijkomt bij de verbranding van biomassa, is fijnstof. Het is bekend dat fijnstof zelfs bij lage concentraties invloed heeft op de gezondheid. Ook blootstelling die binnen de Europese norm ligt, heeft invloed op iemands levensverwachting. Het inademen van fijnstof wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Als gevolg van kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijnstof kunnen mensen met bijvoorbeeld een longziekte extra klachten krijgen. Langdurige blootstelling kan leiden tot het langdurig beschadigen van de longen, het hart en de vaten.

  De gemeenteraad heeft schijt aan haar burgers!

 3. RTV Purmerend meldt dat de SVP drie opties heeft uitgewerkt om de schade te dekken.
  Bij de eerste optie blijven de tarieven voor dit jaar onveranderd.
  Bij de overige twee worden de tarieven halverwege dit jaar verhoogd.
  En wie us de l*l? Juist ja, de burger.

 4. “De gemeente is van mening dat de maatschappelijke impact te groot zou zijn om op dit moment te kiezen voor een tussentijdse tariefsverhoging”+ de problemen van mei en juni bij SVP= een hele fikse verhoging per 01.01.2024 (en de jaren er na).
  Alsof dat een kleinere impact heeft op de burger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,969FansLike
2,556VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
21.7 ° C
23.4 °
20 °
67 %
1.3kmh
6 %
di
21 °
wo
21 °
do
23 °
vr
21 °
za
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.