14.2 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomePurmerendHarddraverij Purmerend: "Dier en Recht brengt sport onterecht in diskrediet"

Harddraverij Purmerend: “Dier en Recht brengt sport onterecht in diskrediet”

Purmerend – Een recente campagne van Dier en Recht heeft de kortebaandraverijen in Nederland onterecht in diskrediet gebracht, stelt Stichting Harddraverij Prins Bernard Purmerend. “Activisten hebben het daarbij over zogenaamde gruwelijke dwangmiddelen die in de sport zouden worden gebruikt, en verwijst daarbij naar Fins onderzoek waaruit naar voren zou komen dat het merendeel van de paarden verwondingen zou oplopen in de mond.”

Echter, dit onderzoek heeft betrekking op een andere tak van paardensport en niet op de kortebaandraverijen. Bovendien worden in Nederland strikte regels gehanteerd voor het paardentuig en wordt er al jaren zonder zweep gereden op de kortebanen, geeft de stichting harddraverij Purmerend aan.

De zogenaamde dwangmiddelen die als martelwerktuigen worden afgeschilderd, worden juist gebruikt voor het comfort van de paarden. Zo worden afschrikwekkende ‘kettingen’ in de sport bijvoorbeeld ‘speelkettingen’ genoemd en dienen ze niet als dwangmiddel. Dravers (de paarden) worden uitstekend verzorgd en gekoesterd, genietend van ruime rustintervallen, hoogwaardige voeding, uitstekende gezondheidszorg en veel liefde en gezelschap.

Welzijn ondergeschikt is misvatting

Tegenstanders van de sport beweren vaak dat het welzijn van de paarden ondergeschikt wordt gemaakt aan “het grote geld”. “Dit is echter een misvatting, aangezien de Nederlandse drafsport niet draait om grote geldbedragen”, geeft de stichting aan. “De meeste kortebaandravers worden getraind uit liefhebberij en de deelnemende paarden ontvangen slechts een bescheiden reiskostenvergoeding en een prijzengeld van enkele honderden tot hooguit enkele duizenden euro’s. Het welzijn van de paarden staat altijd voorop.”

Lokaal cultureel erfgoed

De vrijwilligersorganisaties die kortebaandraverijen organiseren, zijn zowel bewaarders van lokaal cultureel erfgoed als gepassioneerde paardenliefhebbers. “Het welzijn van de paarden is een constante bron van reflectie binnen deze gemeenschap. Kortom, een sportpaard in de drafsport is gezond, geliefd en heeft geen medelijden nodig.”

“Het is van belang dat de stigmatiserende aanklacht van Stichting Dier en Recht niet leidt tot een verkeerd begrip van het immaterieel cultureel erfgoed dat de kortebaandraverijen vertegenwoordigen. We roepen op om deze traditie met de juiste zorg en waardering te blijven koesteren”, besluit de voorzitter van stichting harddraverij Purmerend.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Bij het in diskrediet brengen wordt Dier en Recht op de Facebookpagina gesteund door Vluchtelingen en asielzoekers welkom in Nederland (zichzelf specificerend als ‘Links activistische groep voor mensenrechten en dierenrechten’).
    Te triest voor woorden: ze hebben ergens de klok horen luiden maar weten duidelijk niet waar de klepel hangt.
    Met ‘leugens, roddel en achterklap’ wordt er door Dier en Recht, gesteund door Vluchtelingen en asielzoekers welkom in Nederland, gepoogd een traditie om zeep te helpen.
    Jammer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,967FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
14.2 ° C
15.6 °
13.3 °
80 %
1.8kmh
36 %
ma
21 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.