22.3 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeRegionaal1 op de 6 scholen begint met verstrekken van schoolmaaltijden voor leerlingen

1 op de 6 scholen begint met verstrekken van schoolmaaltijden voor leerlingen

Regionaal – In een baanbrekende inspanning om de honger onder leerlingen aan te pakken, zijn 1302 scholen in Nederland begonnen met het verstrekken van gratis schoolmaaltijden aan hun leerlingen. Dit komt neer op maar liefst 1 op de 6 scholen in Nederland die deelnemen aan dit initiatief, omdat veel kinderen regelmatig met een lege maag naar school gaan. Deze maaltijden worden mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft voor dit programma maar liefst 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hierdoor krijgen duizenden leerlingen die anders mogelijk met honger naar school zouden gaan, nu de kans op een voedzame maaltijd.

Sinds eind maart konden scholen zich aanmelden voor het programma Schoolmaaltijden. Scholen komen in aanmerking voor deelname als minstens 30 procent van hun leerlingen afkomstig is uit gezinnen met een relatief laag inkomen.

Verstrekken van maaltijden

Hoe deze maaltijden worden verstrekt, ligt in de handen van de scholen zelf. Ongeveer twee derde van de deelnemende scholen kiest ervoor om de maaltijden op school te verzorgen. In dit geval ontvangen de scholen 9 euro per leerling per week en zijn ze vrij om te bepalen hoe ze dit organiseren. Sommige scholen vertrouwen op vrijwilligers om een lunch of ontbijt te verzorgen, terwijl anderen samenwerken met lokale ondernemers.

Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, benadrukt het belang van dit programma: “We zijn verheugd over dit programma, want voldoende eten is een basisvoorwaarde om te kunnen leren. Maar onze ambitie gaat verder dan dat. We willen dat alle kinderen gelijke kansen krijgen, of het nu gaat om een bed hebben of muziekles kunnen volgen. Daarom willen we als Jeugdeducatiefonds veel tijd, geld en energie investeren in het creëren van gelijke kansen voor alle kinderen, en dat begint niet met een lege maag.”

Boodschappenkaart

Een derde van de deelnemende scholen kiest ervoor om de maaltijden thuis te verstrekken, in de vorm van een boodschappenkaart ter waarde van 11 euro per kind per week. Op scholen die deze boodschappenkaart gebruiken, benaderen de scholen zelf de ouders of verzorgers van de leerlingen, met hulp van het Rode Kruis. Inmiddels hebben ongeveer 3.000 leerlingen al een boodschappenkaart ontvangen.

Heleen van den Berg, plaatsvervangend directeur van Nationale Hulp bij het Rode Kruis, benadrukt het belang van de boodschappenkaart: “We horen van ouders dat ze geen geld hebben om fruit voor hun kinderen te kopen, terwijl de kinderen verplicht zijn om dat mee te nemen naar school. De boodschappenkaart helpt hierbij, omdat mensen zelf kunnen kiezen wat hun kinderen nodig hebben, of het nu fruit is of een warme, voedzame maaltijd.”

Het merendeel van de deelnemende scholen bevindt zich in de provincies Zuid-Holland (387) en Noord-Holland (238), waar ook de meeste scholen te vinden zijn die aan de voorwaarden voor het programma Schoolmaaltijden voldoen.

Scholen die geïnteresseerd zijn in deelname kunnen zich nog steeds aanmelden, aangezien het programma loopt tot 31 december 2023. Meer informatie is beschikbaar op de website van Schoolmaaltijden: www.schoolmaaltijden.nl.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,947FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
22.3 ° C
23.9 °
19 °
62 %
2.7kmh
47 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
27 °
do
28 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.