15.7 C
Purmerend
donderdag 25 juli 2024
HomeRegionaalSlagingspercentages eindexamens ondanks impact corona weer richting normaal

Slagingspercentages eindexamens ondanks impact corona weer richting normaal

Regionaal – In het reguliere voortgezet onderwijs is er goed nieuws te melden over de slagingspercentages van examenleerlingen. Bijna 90% van hen heeft het afgelopen schooljaar met succes hun diploma behaald. Deze prestatie brengt het slagingspercentage weer bijna op het niveau van vóór de coronapandemie, toen gemiddeld zo’n 92% slaagde.

Dit blijkt uit de recente examenmonitor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die op vrijdag werd gepresenteerd aan de Tweede Kamer door minister Mariëlle Paul van Primair en Voortgezet Onderwijs.

Geen grote maatregelen

De afgelopen drie jaar lagen de slagingspercentages aanzienlijk hoger, mede dankzij speciale maatregelen voor examenkandidaten vanwege de uitzonderlijke omstandigheden door de pandemie. Leerlingen kregen onder andere de kans om een extra herkansing te doen en mochten één cijfer, mits geen kernvak, niet laten meetellen voor hun diploma. In 2020 ging het eindexamen vanwege de pandemie helemaal niet door, en slaagde bijna elke leerling. Pas afgelopen mei deden de leerlingen voor het eerst weer examen zonder deze speciale maatregelen.

Minister Mariëlle Paul benadrukt: “We moeten niet onderschatten welk effect corona heeft gehad op deze groep leerlingen. Daarom begrijp ik heel goed dat sommige eindexamenkandidaten teleurgesteld waren dat er dit jaar geen examenmaatregelen zijn genomen. Maar leerlingen en leraren hebben hard gewerkt en vertragingen weten in te halen. De cijfers tonen aan dat ze erin geslaagd zijn het examen met succes af te ronden, een prestatie waar ze trots op mogen zijn.”

Wiskunde en Nederlands

De examenmonitor onthult ook dat leerlingen het afgelopen schooljaar iets vaker zakten zonder een herkansing te hebben gedaan, in vergelijking met 2019, voor de pandemie. Zoals gebruikelijk werden de vakken wiskunde en Nederlands het vaakst herkanst.

Voor het schooljaar 2023/2024 geldt dat leerlingen opnieuw examen moeten afleggen zonder speciale maatregelen. Wel is het tweede tijdvak verlengd vanwege positieve ervaringen in de coronatijd. Dit tweede tijdvak duurt nu 6 dagen in plaats van 4, waardoor leerlingen die bijvoorbeeld door ziekte het examen in het eerste tijdvak niet kunnen maken, gemakkelijker de kans krijgen om het examen in te halen. Dit komt doordat er minder examens tegelijkertijd plaatsvinden.

Lees de kamerbrief hier.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
15.7 ° C
16.7 °
14.4 °
74 %
2.7kmh
68 %
do
21 °
vr
21 °
za
21 °
zo
22 °
ma
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.