9.9 C
Purmerend
dinsdag 11 juni 2024
HomePurmerendBijna 1.2 miljoen euro schade in Purmerend door storm Poly

Bijna 1.2 miljoen euro schade in Purmerend door storm Poly

Purmerend – Op 5 juli 2023 raasde een van de krachtigste zomerstormen in de afgelopen 50 jaar over Nederland, die bekend staat als storm Poly. Hoewel zomerstormen doorgaans van kortere duur zijn dan hun herfst- of winter tegenhangers, veroorzaken ze vaak aanzienlijk meer schade, vooral aan bomen. De volle bladeren van zomergroen maken de bomen kwetsbaar voor de harde wind, waardoor ze als luciferhoutjes kunnen afbreken. Het gevolg van deze verwoestende storm was duidelijk zichtbaar in Purmerend.

Direct nadat de storm op 5 juli in de middag afzwakte, begon de gemeente Purmerend een grootschalige operatie om de schade op te ruimen en te inventariseren. De eerste prioriteit was het herstellen van de doorgaande wegen, zodat hulpdiensten weer ongehinderd konden opereren. Binnen 24 uur waren alle wegen in Purmerend weer begaanbaar. De schade-inventarisatie is inmiddels voltooid, en er is een duidelijk beeld van de omvang van de schade en de stappen die moeten worden genomen in de komende periode.

Meerdere jaren

Dit omvat onder andere het controleren van bomen die niet zijn omgevallen maar wel scheef staan op veiligheid en indien nodig het verwijderen ervan, het frezen van boomstronken tot wel 50 cm onder het maaiveld, het herstellen van bestrating en andere infrastructuur. Daarnaast zal er een herbeplantingsplan worden ontwikkeld voor locaties waar nieuwe bomen kunnen worden geplant. De uitvoering van dit plan zal meerdere jaren in beslag nemen, geeft de gemeente aan.

Purmer Noord. 5 juli 2023. Foto: David

Schade

De schade is omvangrijk: in totaal zijn er 500 bomen omgevallen en hebben bijna 1.000 bomen schade opgelopen. In sommige gevallen is de schade zo ernstig dat de bomen alsnog verwijderd moeten worden. De geschatte kosten voor herstel als gevolg van storm Poly bedragen € 1.186.500. Dit bedrag omvat verschillende kostenposten en werkzaamheden, zoals het rooien van bomen, het frezen van boomstronken, het aanbrengen van nieuwe grond, de aanschaf en aanplant van nieuwe bomen, en nazorg voor twee jaar om ervoor te zorgen dat de bomen goed gedijen.

Bovendien zijn er kosten voor het opruimen van takken op grasstroken en velden, het inhuren van aannemers voor zaag- en opruimwerkzaamheden, mobiele shredders voor het gronddepot, veegmachines voor hoofdroutes, herstelwerkzaamheden voor gazons, bestrating, speeltoestellen, hekwerken, lantaarnpalen en verkeersborden.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,935FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.9 ° C
11.7 °
8.9 °
80 %
0.9kmh
98 %
di
13 °
wo
14 °
do
16 °
vr
17 °
za
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.