0.9 C
Purmerend
zaterdag 2 december 2023
HomePurmerendGrote veranderingen in parkeerbeleid Purmerend Centrum en Stationsbuurt vanaf 2024

Grote veranderingen in parkeerbeleid Purmerend Centrum en Stationsbuurt vanaf 2024

Purmerend – Het stadscentrum en de stationsbuurt van Purmerend staan op het punt om aanzienlijke veranderingen te ondergaan wat betreft parkeren vanaf 1 januari 2024. Deze wijzigingen zijn voorgesteld en zullen ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering op 2 november.

Binnenkort zal de langverwachte opening van de parkeergarage Stadhuisplein plaatsvinden, waardoor er meer dan 300 nieuwe parkeerplaatsen beschikbaar komen voor bezoekers en gebruikers van het stadscentrum.

Parkeren op straat

Een van de opvallendste veranderingen is dat parkeren op straat vanaf volgend jaar hoofdzakelijk bestemd zal zijn voor bewoners met een parkeervergunning en kortparkerende bezoekers. Dit betekent dat bezoekers en gebruikers van het centrum voordeliger zullen kunnen parkeren in de parkeergarages.

Deze aanpassingen in het parkeerbeleid komen voort uit de grootschalige transformatie die Purmerend ondergaat. Tot aan 2040 staan er plannen op de agenda om meer dan 10.000 nieuwe woningen te bouwen. Deze verdichtingsopgave betekent dat bestaande ruimte intensiever zal worden gebruikt. Hierdoor neemt de vraag naar nieuwe parkeerplaatsen toe, aangezien sommige bouwprojecten op locaties worden gerealiseerd die eerder dienst deden als parkeerlocaties.

Nieuw parkeerbeleid

Om tegemoet te komen aan deze veranderingen, heeft de gemeente nieuw parkeerbeleid ontwikkeld dat aansluit bij de verdichtingsopgave en de wens om de kwaliteit van de openbare ruimte te behouden of zelfs te verbeteren. De parkeergarages zullen voortaan (regio)bezoekers de mogelijkheid bieden om langer te parkeren, waardoor er op straat meer ruimte vrijkomt voor bewoners van de binnenstad en kortparkerende bezoekers.

3 euro en vijf cent per uur

Op 2 juni 2022 heeft de gemeenteraad al een reeks maatregelen vastgesteld om het gebruik van de parkeergarages te stimuleren. Een van de meest opvallende maatregelen is het hanteren van lagere parkeertarieven in de parkeergarages in vergelijking met parkeren op straat. Vanaf 1 januari 2024 zal parkeren op straat € 3,05 per uur kosten, terwijl parkeren in de parkeergarage Stadhuisplein slechts € 1,80 per uur zal bedragen. Daarnaast zal het mogelijk zijn om een dagkaart voor de parkeergarage te kopen voor € 7,50. Ook worden de parkeertarieven en de betaaltijden in het gebied rondom de nieuwe garage gelijkgesteld aan die van de binnenstad, namelijk tot 21.00 uur.

Een andere belangrijke wijziging is dat de mogelijkheden om een dagkaart voor de parkeerterreinen voor € 2,- of € 7,50 te kopen zullen verdwijnen. Hier zal voortaan alleen per uur kunnen worden betaald.

Bedrijven

Werknemers van bedrijven in de binnenstad en de stationsbuurt krijgen de mogelijkheid om een speciale parkeervergunning voor werknemers aan te vragen, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Werkgevers in deze gebieden zijn hierover geïnformeerd tijdens verschillende bijeenkomsten, en de informatie zal vanaf eind oktober ook beschikbaar zijn op de gemeentewebsite.

Op donderdag 2 november zal de gemeenteraad worden gevraagd om de nieuwe ‘Parkeerverordening en de Verordening parkeerbelastingen’ formeel goed te keuren, waarmee de tarieven en tijden voor betaald parkeren op straat worden gewijzigd zoals voorgesteld.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,522VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
0.9 ° C
2.2 °
-0 °
82 %
2.2kmh
62 %
za
1 °
zo
2 °
ma
3 °
di
5 °
wo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.