3.9 C
Purmerend
zondag 21 april 2024
HomeRegionaalKomend weekend kun je weer vallende sterren kijken: Orioniden trekken over

Komend weekend kun je weer vallende sterren kijken: Orioniden trekken over

Regionaal – Komend weekend staat de meteorenzwerm Orioniden op het programma. Daardoor kan je meer vallende sterren dan normaal zien. Komende zondag is het hoogtepunt van de meteorenzwerm Orioniden.

Wat zijn vallende sterren?

Vallende sterren zijn stukjes ruimtepuin die binnendringen in onze atmosfeer. Het ruimtepuin wordt meteoroïde genoemd en zodra het puin een lichtspoor achterlaat noemen we het een meteoor. Dagelijks dringen enkele meteoroïden onze atmosfeer binnen, maar wanneer de aarde door zogenaamde meteorenzwermen heen trekt kan een heuse sterrenregen of meteorenstorm ontstaan.

Ontstaan van meteorenzwermen

De meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Kometen verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen; de meteoroïden. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 km hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien. Dit komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit. Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Dit proces heet ionisatie. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht.

Waar en wanneer kun je de Orioniden zien?

In totaal, inclusief meteoren van andere zwermen, kun je bij een donkere en heldere hemel ongeveer 22-33 meteoren per uur zien. Op een afgelegen plek met weinig lichtvervuiling zou je zelfs vier keer zoveel meteoren kunnen waarnemen dan in stedelijke gebieden. Gelukkig zal de maan al voor middernacht ondergaan en zal het maanlicht dus weinig storen.

De piek valt in de nacht van 21 op 22 oktober, maar ook een aantal dagen daarvoor en daarna zijn er nog genoeg vallende sterren te zien van deze meteorenzwerm. Of het weer ook meewerkt is nog wat onzeker, maar het lijkt wel vrij wisselvallig te worden met bewolking. Toch is een enkele opklaring genoeg om misschien wel een mooi lichtspoor te kunnen aanschouwen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,875FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
3.9 ° C
5.1 °
3 °
77 %
5.4kmh
95 %
zo
10 °
ma
9 °
di
10 °
wo
10 °
do
10 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.