13.5 C
Purmerend
zondag 14 april 2024
HomeRegionaalRegistratieplicht voor verkooppunten van tabak ingevoerd in 2024

Registratieplicht voor verkooppunten van tabak ingevoerd in 2024

Regionaal – In een poging de schadelijke gevolgen van roken te verminderen, heeft de Nederlandse overheid besloten om vanaf 1 juli 2024 een verkoopverbod voor tabaksproducten in supermarkten in te voeren. Dit besluit zal naar verwachting leiden tot het verdwijnen van duizenden verkooppunten, maar tegelijkertijd zullen er nieuwe verkooppunten ontstaan.

Als gevolg hiervan zal het totale aantal verkooppunten naar schatting afnemen van ongeveer 10.000 tot 4.400. Dit drastische beleid is gericht op het verminderen van het aantal plekken waar tabak verkrijgbaar is, met als doel een rookvrije generatie te bevorderen. De introductie van een registratieplicht voor verkooppunten van tabak en aanverwante producten, zoals vapes, zal beleid ondersteunen.

Registratieplicht

Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit voorstel voorgesteld en de ministerraad heeft ermee ingestemd. De registratieplicht is bedoeld om toezichthouders, zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), te helpen bij zowel de monitoring als handhaving van de (nieuwe) verkooppunten. Het zal hen in staat stellen een grondiger overzicht te krijgen van waar deze producten nog steeds verkrijgbaar zijn, zodat de naleving van de regels voor verkoop beter kan worden gecontroleerd.

Duizenden verkooppunten verdwijnen

Staatssecretaris Van Ooijen merkt op: “We nemen voortdurend nieuwe stappen om het stoppen met roken te vergemakkelijken en het beginnen moeilijker te maken. Sinds 2023 geldt er een online verkoopverbod voor tabak, en vanaf juli 2024 zal de verkoop ervan in supermarkten worden verboden. Dit zal resulteren in het verdwijnen van duizenden verkooppunten. Om meer inzicht te krijgen in de locaties waar deze producten nog wel verkocht mogen worden, voeren we een registratieplicht in. Op die manier willen we in de gaten houden of er ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden, en indien dat onverhoopt gebeurt, kunnen we daar met nieuw beleid op inspelen.”

Het kabinet heeft besloten om geleidelijk het aantal verkooppunten voor tabaksproducten te verminderen. Dit beleid omvat niet alleen het online verkoopverbod en het verbod op verkoop in supermarkten, maar wordt ook gevolgd door een verkoopverbod voor tankstations in 2030 en voor gemakszaken in 2032. Vanaf 2032 zullen tabaksproducten alleen nog verkrijgbaar zijn in speciaalzaken, en voor e-sigaretten geldt dit al vanaf 2025.

Relavant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,871FansLike
2,545VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.5 ° C
15.7 °
11.1 °
58 %
5.4kmh
100 %
zo
13 °
ma
8 °
di
9 °
wo
9 °
do
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.