20.6 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
HomePurmer-ZuidGeen opvanglocatie in Purmer Zuid-Zuid voor Oekraïense ontheemden

Geen opvanglocatie in Purmer Zuid-Zuid voor Oekraïense ontheemden

Purmerend – Het voorstel voor de opvang van 500 tot 1.500 Oekraïense ontheemden middels tijdelijke woningen in de Purmer Zuid-Zuid is abrupt tot stilstand gekomen. Het Rijk wil de financiering, die als cruciaal werd beschouwd voor de realisatie van de tijdelijke woningen, niet verstrekken.

Vanaf het begin benadrukte de gemeente Purmerend de randvoorwaardelijke rol van het Rijk tot het tot stand brengen van dit project. Er zijn intensieve gesprekken gevoerd over de financiering en de onderliggende businesscase die de basis vormde voor deze opvangvoorzieningen voor Oekraïense ontheemden. Vandaag ontving de gemeente Purmerend het bericht dat het Rijk de ingediende businesscase niet zal financieren.

Onuitvoerbaar

Dit betekent dat de businesscase voor een opvanglocatie van de gevraagde omvang en aard niet haalbaar is in Purmerend. Hiermee wordt een opvanglocatie van dergelijke omvang in de Purmer Zuid-Zuid of elders binnen de gemeente onuitvoerbaar. Het bericht van het Rijk heeft de gemeente verbaasd, gezien het dringende beroep dat het Rijk op de regio’s en gemeenten doet om op korte termijn opvangmogelijkheden te realiseren.

Foto: Regio Purmerend – Een volle bak tijdens de commissievergadering begin november

Overleg met regio

De de humanitaire crisis in Oekraïne blijft onverminderd voortduren, waar dagelijks mensen in Nederland aankomen die gevlucht zijn voor de aanhoudende oorlog. In reactie hierop vind de gemeente Purmerend het noodzakelijk om zich te blijven inspannen om de Oekraïense ontheemden tijdelijk op te vangen. “De directe consequenties van het Rijksbesluit voor regionale afspraken zijn nog niet volledig te overzien, en de komende periode zal er overleg plaatsvinden met de regio om te bepalen wat dit betekent voor de regionale opgave en hoe zij kunnen voorzien in hun aandeel”, geeft de gemeente Purmerend aan.

Volledige ontwikkeling van het gebied

Voor Purmer Zuid-Zuid betekent dit echter een koerswijziging. Het plan voor de realisatie van tijdelijke woonruimte voor Oekraïners wordt stopgezet. De focus verschuift volledig naar de ontwikkeling van permanente huisvesting in het gebied. Aan het eind van dit jaar verwacht de gemeente Purmerend de concept-visie voor de Oostflank af te ronden en deze met de omgeving te bespreken, waarna besluitvorming in de raad kan plaatsvinden.

Door het niet rondkrijgen van de financiering van het Rijk is de basis onder het voorstel weggevallen. Daardoor zal het voorstel van de agenda bij de gemeenteraad worden gehaald.

Update 30/11: het agendapunt blijft toch staan op de vergadering van de gemeenteraad vanavond. Politieke partijen willen het gesprek aangaan met de wethouder. Ook de petitie die zich uitsprak tegen de bouw van de opvanglocatie, en waar meer dan 10.000 mensen voor tekenden, wordt vanavond alsnog aangeboden.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. wat een enorme aanfluiting weer, wordt die fucking Rotgans nu voor eens en altijd naar huis gestuurd?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,961FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
20.6 ° C
21.1 °
20 °
65 %
0.9kmh
71 %
za
21 °
zo
24 °
ma
22 °
di
21 °
wo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.