6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeRegionaalInflatie stijgt naar 3,2 procent in januari 2024

Inflatie stijgt naar 3,2 procent in januari 2024

Regionaal – De inflatie is in januari 2024 gestegen naar 3,2 procent, zo blijkt uit een snelle raming van het CBS. Dat is een flinke toename ten opzichte van december 2023, toen de inflatie nog 1,2 procent was.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft de prijsverandering weer van een pakket goederen en diensten die consumenten kopen.

Prijsontwikkeling

Een van de belangrijkste factoren die de inflatie beïnvloeden, is de prijsontwikkeling van energie. Energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) werd in januari 2024 goedkoper dan een jaar eerder. Daardoor had de prijsontwikkeling van energie een verlagend effect op de inflatie. Exclusief energie was de inflatie in januari 2024 juist hoger dan in december 2023: 3,5 procent tegen 3,4 procent.

De CPI geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van de voorgaande maand. Volgens de snelle raming waren de prijzen voor consumenten in januari 2024 gemiddeld 0,5 procent hoger dan in december 2023. Dit kan echter deels te maken hebben met seizoensinvloeden, zoals de prijs van vliegtickets in vakantiemaanden. Deze prijzen zijn dan tijdelijk hoger, maar dit is geen structurele prijsstijging. Daarom zijn de ontwikkelingen maand op maand vaak volatieler dan de ontwikkelingen jaar op jaar.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.