7.9 C
Purmerend
vrijdag 19 april 2024
HomeRegionaalKinkhoest steekt de kop op: baby’s lopen groot risico

Kinkhoest steekt de kop op: baby’s lopen groot risico

Regionaal – Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek wordt door kinkhoest is de laatste tijd sterk gestegen. Dat meldt het RIVM. De ziekte komt vooral voor in gebieden waar weinig mensen zich laten vaccineren, zoals de Biblebelt.

Het RIVM adviseert mensen die hoesten of verkouden zijn om uit de buurt te blijven van zwangere vrouwen en jonge baby’s.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan die hevige hoestbuien veroorzaakt. Deze hoest kan weken of maanden aanhouden. Baby’s kunnen er erg ziek van worden en soms zelfs aan overlijden. Daarom is het belangrijk dat ze op tijd worden ingeënt tegen kinkhoest.

Toename

Het RIVM ziet sinds juni 2023 een toename van het aantal kinkhoestgevallen in Nederland. Elke week worden er nu zo’n 250 patiënten met kinkhoest gemeld, waarvan ongeveer 20 baby’s en 110 kinderen. Dat is veel meer dan in de voorgaande jaren. In 2019 waren er gemiddeld 120 meldingen per week, en in 2018 91. Het RIVM denkt dat er nog meer mensen zijn die kinkhoest hebben, maar die niet getest worden.

Om de verspreiding van kinkhoest te beperken, geeft het RIVM de volgende adviezen:

  • Zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren tegen kinkhoest in de laatste drie maanden van hun zwangerschap. Zo beschermen ze zichzelf en hun baby.
  • Ouders moeten hun baby op tijd laten vaccineren tegen kinkhoest volgens het Rijksvaccinatieprogramma. De eerste prik krijgen ze als ze twee maanden oud zijn.
  • Mensen die hoesten of verkouden zijn, moeten contact vermijden met zwangere vrouwen en jonge baby’s. Als ze toch in de buurt komen, moeten ze een mondkapje dragen en hun handen goed wassen.
  • Als een baby (nog) niet is ingeënt tegen kinkhoest en in contact is geweest met iemand die kinkhoest heeft of klachten heeft die daarop lijken, moeten de ouders contact opnemen met de huisarts.

Kinkhoest is een ziekte die al lang bestaat. Voor de invoering van de vaccinatie in 1957 stierven er elk jaar ongeveer 200 kinderen aan. Na de vaccinatie nam het aantal kinkhoestgevallen snel af.

Weer vaker voor

Maar sinds 1996 komt kinkhoest weer vaker voor, ook bij volwassenen. Dat komt omdat de bacterie is veranderd en de vaccinatie minder goed werkt. Door de coronamaatregelen die vorig jaar werden ingevoerd, kregen minder mensen kinkhoest. Maar daardoor bouwden ze ook minder weerstand op tegen de ziekte. Dat kan een verklaring zijn voor de huidige stijging van kinkhoest in alle leeftijdsgroepenSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,874FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
7.9 ° C
8.9 °
6.7 °
77 %
5.4kmh
100 %
vr
9 °
za
9 °
zo
10 °
ma
9 °
di
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.