19.3 C
Purmerend
donderdag 16 mei 2024
HomePurmerendZoektocht naar aardwarmte in gemeente Purmerend, mogelijk al in 2027 door de...

Zoektocht naar aardwarmte in gemeente Purmerend, mogelijk al in 2027 door de leidingen van SVP

Purmerend – In Purmerend wordt de mogelijkheid onderzocht om aardwarmte te winnen via meerdere bronnen in de diepe ondergrond, met als doel duurzame en betaalbare warmte te leveren aan het warmtenet van Stadsverwarming Purmerend (SVP).

Na de eerste verkenningen is het nu zover dat Yeager Energy, Energie Beheer Nederland (EBN), SVP en de gemeente Purmerend in gesprek zijn om de volgende stappen voor het opstarten van het aardwarmteproject te bepalen.

Geothermie

Aardwarmte (ook bekend als geothermie) is duurzame warmte die wordt gewonnen uit heet water uit de ondergrond op enkele kilometers diepte. Deze warmte kan worden gebruikt voor het verwarmen van huizen en gebouwen. Aardwarmte is een kansrijke, lokale energiebron die een belangrijke bijdrage kan leveren aan een duurzame warmtevoorziening van Purmerend.

Yeager Energy is een Nederlands bedrijf dat al een groot aantal jaren actief is in de geothermiesector, zowel in het realiseren van als met financiële investeringen in geothermieprojecten. EBN is als beleidsdeelneming 100% in eigendom van de Nederlandse staat en vervult een belangrijke rol in het verbinden van publieke en private partijen in de energiesector. EBN heeft veel ervaring met aardwarmteprojecten in Nederland. SVP is de warmteleverancier en kan de (aard)warmte via haar bestaande warmtenet aan haar klanten leveren.

Verder onderzoek

Yeager Energy en EBN zullen zich dit jaar in Purmerend met name richten op het verder onderzoeken van de aardwarmtepotentie van de ondergrond en het opstarten van het vergunningentraject, zoals de Omgevingsvergunning en de Milieueffectrapportage (MER). Een SDE-subsidie is toegekend en als het aanvullende onderzoek bevestigt dat de ondergrond geschikt is voor het veilig en verantwoord winnen van aardwarmte en het vergunningentraject voorspoedig verloopt, kunnen vervolgstappen worden gezet.

Verwachting

De verwachting is dat het warmtenet in 2027 voor een deel op aardwarmte kan worden aangesloten en SVP dan de eerste bewoners van Purmerend kan voorzien van aardwarmte.

Wat is aardwarmte?

Bij aardwarmtewinning wordt heet water (circa 95 0C) uit de ondergrond opgepompt. Per 100 meter diepte wordt het water in Nederland circa drie graden warmer. De warmte wordt door een warmtewisselaar boven de grond uit het opgepompte water gehaald, waarna het afgekoelde water via een gesloten circuit wordt teruggevoerd naar de ondergrond, waar het van nature weer wordt opgewarmd.

Er wordt dus geen water onttrokken uit de ondergrond. De warmte wordt door een verdeelstation en een warmtenet vervolgens naar de woningen en bedrijven vervoerd. Aardwarmte is een lokaal product, veilig, betrouwbaar en betaalbaar.

Meer informatie over aardwarmte op de website hieronder:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,910FansLike
2,549VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
19.3 ° C
21 °
17.3 °
72 %
5.8kmh
100 %
do
19 °
vr
17 °
za
20 °
zo
19 °
ma
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.