12.9 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomePurmerendVoorzieningenrechter: Sluiten van woning door burgemeester Purmerend wegens grote hoeveelheid hennep onterecht

Voorzieningenrechter: Sluiten van woning door burgemeester Purmerend wegens grote hoeveelheid hennep onterecht

Purmerend  – De burgemeester van Purmerend heeft op 25 september 2023 de woning van een inwoner uit Purmerend voor drie maanden gesloten vanwege de vondst van een grote hoeveelheid hennep. De bewoner maakte hiertegen bezwaar en stapte naar de rechter. 

De voorzieningenrechter heeft op 27 november 2023 de sluiting van de woning geschorst totdat de rechtbank in een bodemprocedure een definitieve uitspraak heeft gedaan. Dit blijkt uit documenten die de rechtbank gisteren heeft vrijgegeven.

Woninginbraak of overval

Aanleiding voor het betreden van de woning was een melding van een woninginbraak of overval, waarbij een steen door de ruit van de woning zou zijn gegooid en er personen de woning zouden zijn binnengedrongen. Daar trof de politie op 17 augustus 2023 in de woning van de man 2 kilo hennep aan, verdeeld over twee vuilniszakken en een plastic zak in de keuken. Ook werden er hennepplanten in de achtertuin aangetroffen. De burgemeester besloot hierop de woning te sluiten, omdat zij van mening was dat er sprake was van drugshandel en dat dit een gevaar vormde voor de openbare orde en veiligheid.

Bezwaarschrift

De bewoner voerde in zijn bezwaarschrift aan dat er geen bewijs was voor drugshandel en dat de sluiting van zijn woning een te ingrijpende maatregel was. De voorzieningenrechter was het hiermee eens. In de woning werden geen attributen aangetroffen die wijzen op handel, zoals weegschaaltjes of verpakkingsmateriaal. Ook waren er geen signalen dat er vanuit de woning werd gedeald of dat er overlast was. De rechter oordeelde dat de noodzaak tot sluiting van de woning sterk aan twijfel onderhevig was.

Ook het argument van de burgemeester dat de wijk aan de overkant van de straat waarin de woning is gelegen als een kwetsbare wijk moet worden aangemerkt is van onvoldoende gewicht om deze twijfel weg te nemen.

Bodemprocedure

De schorsing van de sluiting betekent dat de bewoner zijn woning weer kon gebruiken. De rechtbank zal in een bodemprocedure een definitieve uitspraak doen over de sluiting. De burgemeester moet de griffierechtkosten a 184 euro en de proceskosten a 1674 euro van de bewoner vergoeden.

Redactionele voetnoot: Wegens privacyredenen heeft de redactie gemeend om geen straatnaam en/of wijk te vermelden.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
12.9 ° C
13.9 °
11.1 °
73 %
2.6kmh
73 %
do
19 °
vr
20 °
za
17 °
zo
20 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.