17.3 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomePurmerendZeven woningen extra aan de Waterlandlaan voor Purmerendse spoedzoekers

Zeven woningen extra aan de Waterlandlaan voor Purmerendse spoedzoekers

Purmerend – Aan de Waterlandlaan 252 zijn in totaal 42 tijdelijke gezinswoningen gebouwd voor spoedzoekers en statushouders. De tijdelijke woningen staan op de locatie van het voormalige politiebureau. De woningnood onder Purmerenders die met spoed een woning zoeken blijft hoog en daarom heeft het college besloten om 7 extra woningen toe te kennen aan Purmerendse spoedzoekers.

Voor het bouwen van deze tijdelijke woningen heeft de gemeente een subsidie van het Rijk gekregen. Hiermee biedt de gemeente Purmerend statushouders versneld tijdelijke woonruimte en verlichten daarmee de druk op de asielcentra. Deze tijdelijke gezinswoningen zijn groter dan de ‘reguliere’ tijdelijke woningen die op andere plekken in Purmerend staan.

Oplevering

Ze zijn bedoeld voor kleine gezinnen/alleenstaande ouders met maximaal 2 kinderen. De eerste tijdelijke gezinswoningen zijn begin april opgeleverd. In eerste instantie zijn de woningen gelijk verdeeld. De helft voor statushouders en de helft voor Purmerendse spoedzoekers. 

Voor het huisvesten van statushouders op de Waterlandlaan, moet volgens de voorwaarden 33% van de beschikbare woningen aan statushouders worden toegewezen. Op basis van 42 woningen, gaat het dan concreet om 14 woningen. Dit biedt volgens de gemeente Purmerend de mogelijkheid om zeven extra woningen toe te wijzen aan spoedzoekers.

Foto: archief Regio Purmerend – 31 maart 2024

Wethouder Natalie Saaf: “De inschrijvingen op deze locatie specifiek voor eenoudergezinnen laten zien dat de vraag naar woningen voor deze groep hoog is. Bovendien is het op dit moment lastiger om alle 21 tijdelijke gezinswoningen met statushoudergezinnen te vullen. En leegstand van tijdelijke woningen is voor het college absoluut geen optie. Nu was er de mogelijkheid hierop in te spelen en 7 extra woningen toe te wijzen aan Purmerendse spoedzoekers. De Rijkssubsidie komt daardoor verder niet in gevaar.”

De uiteindelijke verdeling komt dan neer op beschikbaarstelling van 67% spoedzoekers en 33% statushouders.

230 inschrijvingen door spoedzoekers

Er zijn in totaal 230 inschrijvingen geweest van spoedzoekers uit Purmerend voor de 21 beschikbare woningen. Hiervan voldeden 115 inschrijvers aan de gestelde voorwaarden. De loting heeft plaatsgevonden, de eerste intakegesprekken met de toekomstige bewoners zijn gevoerd en inmiddels hebben de eerste bewoners de sleutel ontvangen van hun tijdelijke gezinswoning. U kunt zich op dit moment niet meer aanmelden om mee te loten voor een tijdelijke woning. 

Tijdelijk inloop in een van de woningen

Een van de woningen (nummer 47) wordt tijdelijk ingezet voor een inloopfunctie voor alle nieuwe bewoners. De gezinnen zullen de komende weken tot en met de zomer verhuizen naar deze locatie, daarna zal de inloopfunctie komen te vervallen. In het verleden bleek bij de oplevering van andere tijdelijke woningen een inloopfunctie op locatie van grote meerwaarde. De verschillende maatschappelijk partners maken hier gebruik van, totdat er een gezin in de woning gaat.

Kopfoto: Regio Purmerend.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.3 ° C
20.1 °
16 °
73 %
1.8kmh
99 %
do
19 °
vr
20 °
za
20 °
zo
22 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.