19.8 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomePurmerendPurmerend: Afvalscheiding stagneert, bio-afval blijft aandachtspunt

Purmerend: Afvalscheiding stagneert, bio-afval blijft aandachtspunt

Purmerend – Het percentage afvalscheiding in Purmerend is in 2023 gestegen ten opzichte van het landelijk gemiddelde, maar daalde ten opzichte van 2022. De hoeveelheid bio-afval in het restafval blijft een aandachtspunt.

In 2023 bedroeg het percentage afvalscheiding in Purmerend 57%. Dit is lager dan de 59% van 2022, maar nog steeds boven het landelijk gemiddelde van 56% voor vergelijkbare gemeenten. Per inwoner is er in 2023 minder gescheiden afval ingezameld dan in 2022. De totale hoeveelheid afval per inwoner daalde wel ten opzichte van 2022.

Bio-afval grootste uitdaging

De samenstelling van het restafval laat zien dat er nog veel grondstoffen gescheiden kunnen worden. Bio-afval vormt met 37% de grootste stroom in het restafval. Dit kan worden gecomposteerd, wat een besparing op verwerkingskosten oplevert. Als de helft van het bio-afval gescheiden zou worden ingezameld, bespaart de gemeente €238.000 per jaar.

Investeren in bio-afvalscheiding

De focus in 2024 ligt op het verbeteren van de bio-afvalscheiding. De inzameling van bio-afval in hoogbouwgebouwen wordt voorbereid en er wordt ingezet op communicatie om inwoners te informeren over het belang van afvalscheiding.

Omgekeerd inzamelen uitgesteld

De invoering van omgekeerd inzamelen, waarbij restafval apart wordt ingezameld en men voor gescheiden afvalstromen geen afvalpas meer nodig heeft, wordt voorlopig uitgesteld. De ontwikkelingen rondom de Ketenovereenkomst Verpakkingen maken dit op korte termijn niet haalbaar.

De Ketenovereenkomst Verpakkingen is een afspraak tussen producenten van verpakkingen en gemeenten over de inzameling en recycling van verpakkingen. De bedoeling van de overeenkomst is om meer verpakkingen te recyclen en de hoeveelheid restafval te verminderen.

Een belangrijk onderdeel van de Ketenovereenkomst is de vergoeding die producenten aan gemeenten betalen voor de inzameling en recycling van verpakkingen. Deze vergoeding is afhankelijk van het type verpakking en de hoeveelheid ingezamelde verpakkingen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
19.8 ° C
21.1 °
17.8 °
70 %
4.5kmh
90 %
do
19 °
vr
20 °
za
18 °
zo
21 °
ma
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.