17.2 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomeRegionaalMisstanden in rijschoolbranche aangepakt “Verplicht rijonderwijs met leerdoelen”

Misstanden in rijschoolbranche aangepakt “Verplicht rijonderwijs met leerdoelen”

Regionaal – Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) wil het rijbewijs halen makkelijker en veiliger maken. Hij stelt verschillende verbeteringen voor in het proces, waaronder verplicht rijonderwijs met vastgestelde leerdoelen, een nieuw examensysteem en strengere regels voor rijinstructeurs.

De aanleiding voor de voorstellen zijn de misstanden in de rijschoolbranche en het lage slagingspercentage voor het rijbewijs. Slechts 52% van de leerlingen slaagt in één keer voor het praktijkexamen, en 39% voor het theorie-examen. De minister hoopt met de nieuwe regels het aantal verkeersongevallen onder beginnende bestuurders te verminderen.

Verplicht rijonderwijs met leerdoelen

Het grootste verschil is dat rijonderwijs verplicht wordt. Op dit moment is alleen het examen verplicht. De leerdoelen voor het rijbewijs worden vastgesteld en geconcretiseerd. Leerlingen moeten bijvoorbeeld in het donker leren rijden, 130 km/u leren rijden en ‘sociaal rijgedrag’ leren.

Het rijonderwijs wordt opgedeeld in vier fasen, waarbij in elke fase complexere verkeerssituaties worden geoefend. Er komt ook een systeem waarin leerlingen, ouders en rijinstructeurs kunnen zien welke vaardigheden de leerling al beheerst.

Nieuw examensysteem

Het examen wordt afgestemd op het nieuwe leerplan. Er wordt nog bekeken of er meer examens moeten komen, naast het theorie- en praktijkexamen.

Strengere regels voor rijinstructeurs

Rijinstructeurs moeten in de toekomst een opleiding volgen bij een erkend opleidingsinstituut. De eisen voor het verlengen van de bevoegdheid worden aangescherpt. Rijinstructeurs moeten elke vijf jaar een theorie- en praktijkexamen afleggen. Als een instructeur drie keer zakt, verliest hij zijn bevoegdheid.

Kosten

De voorstellen van Harbers brengen kosten met zich mee. De kosten worden naar verwachting betaald door consumenten, rijscholen en rijinstructeurs. De minister wil dat de kosten voor leerlingen zo gelijk mogelijk blijven. De uiteindelijke gevolgen voor de lesprijs hangen af van het effect van de maatregelen op het slagingspercentage.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.2 ° C
17.8 °
16 °
74 %
1.3kmh
100 %
vr
16 °
za
18 °
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.