18.6 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeRegionaalScholieren in Zaanstreek-Waterland blijven minder gelukkig en gezond na corona: mentale gezondheidsproblemen...

Scholieren in Zaanstreek-Waterland blijven minder gelukkig en gezond na corona: mentale gezondheidsproblemen nemen toe

Zaanstreek-Waterland – Leerlingen in de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs in Zaanstreek-Waterland voelen zich nog steeds minder gelukkig en minder gezond dan voor de coronaperiode in 2019. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, uitgevoerd door GGD Zaanstreek-Waterland. Ook ervaren ze meer psychische klachten en neemt pesten toe.

Vergeleken met 2019 ervaart 6% minder jongeren hun gezondheid als (zeer) goed. Ook het geluksniveau is gelijk gebleven ten opzichte van 2021, maar ligt nog steeds lager dan pre-corona.

Psychische klachten

Psychische klachten komen vaker voor, met name bij meisjes. In 2023 heeft 26% van de leerlingen psychische klachten,terwijl dit in 2019 17% was. Stress is een belangrijke oorzaak, met de helft van de jongeren die aangeeft last te hebben van stress door school, huiswerk of de druk om te presteren.

Pesten

Pesten is ook toegenomen. 1 op de 7 leerlingen ervaart pesten op school en 1 op de 11 online. Deze cijfers waren in 2019 lager.

Bezorgd

De GGD is bezorgd over de aanhoudende problemen met de mentale gezondheid van jongeren. “De resultaten laten zien dat de coronapandemie een blijvende impact heeft gehad op het welzijn van jongeren,” aldus een woordvoerder. “Het is belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan mentale gezondheid en dat er passende maatregelen worden genomen om jongeren te helpen.”

De Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 is uitgevoerd onder ruim 4.300 leerlingen op 18 scholen in Zaanstreek-Waterland. De landelijke resultaten laten een gelijke trend zien.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,947FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
18.6 ° C
20 °
16.7 °
73 %
1.8kmh
83 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
27 °
do
28 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.