12.9 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomeRegionaalProvincie wil lagere tarieven OV - voor jongeren zelfs het liefst gratis

Provincie wil lagere tarieven OV – voor jongeren zelfs het liefst gratis

Provinciaal – De provincie Noord-Holland wil het voor de volgende generatie makkelijker en betaalbaarder maken om met het OV te reizen. Jongeren en studenten krijgen volgens de plannen korting of reizen zelfs gratis. Dit staat in de concept Tarievenvisie OV 2024 die de provincie de komende weken bespreekt met onder andere reizigersorganisatie ROCOV en de Vervoerregio Amsterdam.

Als het aan de provincie ligt wordt openbaar vervoer een stuk betaalbaarder. In de plannen staan concrete voorstellen om meer mensen in het OV te krijgen. De definitieve tarievenvisie wordt na de zomer vastgesteld.

Korting voor toekomstige generaties

De provincie wil het gebruik van openbaar vervoer door kinderen, jongeren en studenten stimuleren. Zij krijgen korting of reizen zelfs helemaal gratis. Zo ontstaan er generaties die goed bekend zijn met het openbaar vervoer waar ze hopelijk gebruik van willen blijven maken wanneer ze ouder worden.

Loyaliteit belonen

De provincie wil korting voor vaste reizigers. Deze korting loopt automatisch op als er meer gereisd wordt.

Tegemoetkoming voor minima 

Het openbaar vervoer moet betaalbaar zijn voor iedereen. De korting wordt als het aan de provincie ligt niet meer automatisch gegeven op basis van leeftijd, behalve bij kinderen/jongeren. De provincie wil juist een korting voor mensen die niet veel geld te besteden hebben. Voor het geven van een inkomensafhankelijke korting is de hulp van gemeenten nodig. De provincie biedt gemeenten desgewenst ondersteuning bij het maken van een kortingsproduct voor minima. 

Focus op lange afstanden 

Voor korte afstanden heeft lopen of fietsen de voorkeur. Om dit te stimuleren geldt een minimumtarief voor de eerste 3 kilometer. Reizen van langere afstanden worden goedkoper.

Landelijk Tarievenkader 

De provincie Noord-Holland is opdrachtgever voor het regionale busvervoer in grote delen van Noord-Holland. Vanuit die rol werkt de provincie samen met de vervoerder aan het verbeteren en betaalbaar houden van het openbaar vervoer. De opbrengsten van de vervoerder worden voor de helft door de provincie betaald. De andere helft komt van de reizigers. De provincie geeft met deze tarievenvisie kaders mee aan de vervoerder hoe de tarieven berekend en hoe de kortingen verdeeld moeten worden. Een deel van de keuzes die de provincie in haar visie maakt, worden naar verwachting ook in het Landelijk Tarievenkader voor bus, tram en metro gemaakt. Dit kader wordt dit najaar vastgesteld door alle provincies en vervoerregio’s. De kortingen in het Landelijk Tarievenkader moeten door de provincie worden overgenomen en worden vervolgens aangevuld met eigen producten en kortingen op basis van deze provinciale visie.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Ik heb jaren met het OV gereisd: toen ik studeerde, geen rijbewijs en/of auto had en zelfs als forens.
  Toen weinig mis mee.

  Maar linksom of rechtsom:anno 2024 e.v. moet het OV betrouwbaar en betaalbaar zijn voor iedereen.

  Busvervoerder EBS rijdt niet volgens de concessie en/of oorspronkelijke dienstregeling maar kampt met heel veel uitval en overschrijdingen van tijden.
  Treinvervoerder NS is vaak te laat of kampt met uitval.

  Zo wordt de potentiële OV-reiziger (aldanniet betalend) gedwongen om een alternatief te nemen: vaakde auto.

  In het OV is het personeelsprobleem (m.n. in de uitvoerende diensten)gigantisch: het bestaande uitvoerende personeel moet het maar opvangen incl.boze reacties van (betalende) reizigers.

  Los het op (ook voor het uutvoerende OV-personeel) alvorens met gratis OV voor een specifieke groep te komen (en waarin ouderen met een smalle beurs worden vergeten).
  Bedenk dat het financieel haalbaar moet zijn; niet over de ruggen van de, in de “gratis OV plannen”, betalende reiziger of het uitvoerende OV-personeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
12.9 ° C
13.9 °
11.1 °
73 %
2.6kmh
73 %
do
19 °
vr
20 °
za
17 °
zo
20 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.