23.3 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeRegionaalNVWA: Steeds meer spoedsluitingen door plaagdieren

NVWA: Steeds meer spoedsluitingen door plaagdieren

Regionaal – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet een toename in het aantal spoedsluitingen van voedselbedrijven als bakkers, buurtsupers en horeca vanwege ernstige overlast van plaagdieren.

In 2023 sloot de NVWA om die reden 34 winkels en horecagelegenheden en in de eerste vijf maanden van 2024 waren dit er al 35. In de meeste gevallen was er een muizenprobleem, in de andere gevallen ging het om overlast van ratten en kakkerlakken.

Randstad

De meeste spoedsluitingen vanwege plaagdieren vonden plaats in de Randstad. In 2023 sloot de NVWA 13 horecagelegenheden in Amsterdam, 7 in Rotterdam, 4 in Den Haag en 3 in Zaandam. In 2024 waren dit er 14 in Amsterdam en 4 in Zaandam.

Wanneer inspecteurs ernstige risico’s voor de volksgezondheid zien, kan de NVWA een bedrijf tijdelijk stilleggen. Zo’n spoedsluiting is één van de zwaarste maatregelen die NVWA op kan leggen.

Ernstige overlast door plaagdieren is een reden om dat te doen. Muizen en andere plaagdieren dragen namelijk allerlei bacteriën en ziektes met zich mee, die ze kunnen verspreiden via hun uitwerpselen.

Grondige reiniging

Een bedrijf mag pas weer open wanneer al het aangetaste voedsel is weggegooid, het bedrijf grondig gereinigd is en er maatregelen zijn genomen om plaagdieren te bestrijden en te weren.

Plaagdieren horen niet thuis in keukens, restaurants of op andere plekken waar voedingsmiddelen worden bereid en verkocht. Ondernemers die werken met voedsel zijn daarom verplicht maatregelen te nemen om overlast door plaagdieren te voorkomen.

Mocht een ondernemer toch sporen van bijvoorbeeld muizen vinden, dan adviseert de NVWA om een plaagdierbestrijder in te huren samen met andere winkeliers en horecabedrijven. Dit is effectiever.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
23.3 ° C
25 °
20 °
52 %
2.7kmh
3 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
29 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.