15.6 C
Purmerend
woensdag 19 juni 2024
HomeRegionaalOpkomstpercentage van bijna 40% in Purmerend, GroenLinks-PvdA en PVV grootste winnaars bij...

Opkomstpercentage van bijna 40% in Purmerend, GroenLinks-PvdA en PVV grootste winnaars bij Europese verkiezingen

Regionaal – Bij de Europese verkiezingen in Nederland zijn gisteravond GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Vrijheid (PVV) als grootste partijen uit de bus gekomen. Volgens de definitieve exitpoll van Ipsos I&O, uitgevoerd in opdracht van de NOS, lijkt GroenLinks-PvdA acht zetels te bemachtigen, één minder dan bij de verkiezingen in 2019.

De PVV daarentegen is de onbetwiste winnaar van deze verkiezingsronde, met een prognose van zeven zetels – een significante stijging ten opzichte van de enkele zetel die zij na de vorige verkiezingen hadden. Deze was overigens te danken aan de Brexit. Omdat Engeland weg viel uit de Europees Parlement kwam er een zetel naar de PVV.

De VVD staat momenteel op vier zetels, gevolgd door het CDA en D66, die elk drie zetels lijken te behalen. De nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB) maakt een opmerkelijke entree in het Europees Parlement met twee zetels, terwijl Volt naar verwachting één zetel zal verkrijgen.

Spanning hoog

De spanning blijft echter hoog voor enkele partijen die op de rand van het behalen van een zetel balanceren, waaronder de Partij voor de Dieren, de SGP en de NSC. Voor de ChristenUnie, SP en Forum voor Democratie lijkt het erop dat ze net niet genoeg stemmen hebben om de kiesdrempel te halen.

De exitpolls kennen een foutmarge van één zetel per partij, wat betekent dat de uiteindelijke zetelverdeling nog kan veranderen. Dit kan grote gevolgen hebben voor partijen die momenteel op nul zetels staan, aangezien zij alsnog een zetel kunnen verwerven.

Ondanks de groei van eurokritische partijen, blijft de verwachting dat de meerderheid in het Europees Parlement zal bestaan uit sociaaldemocraten, christendemocraten en liberalen. Deze meerderheid zou echter kleiner kunnen worden, wat pro-Europese partijen zou dwingen vaker samen te werken met rechtse, radicaal-rechtse en/of conservatieve partijen om meerderheden te vinden.

720 zetels

In totaal zijn er voor Nederland 31 zetels te verdelen. Na de verkiezingen, waarbij het Europees Parlement 720 zetels telt, zullen de Nederlandse partijen zich aansluiten bij gelijkgestemde partijen uit andere landen. Opvallend is dat GroenLinks-PvdA niet als één fractie zal opereren, maar zich zal verdelen over twee verschillende groepen.

De opkomst voor deze verkiezingen wordt geschat op ongeveer 47 procent, wat hoger is dan de bijna 42 procent van vijf jaar geleden. Nederland heeft als eerste EU-land gestemd, en de definitieve zetelverdeling in het Europees Parlement zal pas bekend zijn na het sluiten van de laatste stemlokalen in Italië op zondagavond om 23.00 uur.

Purmerend

In Purmerend hadden we een opkomstpercentage van 39,3%. Gemeenten mogen de (voorlopige) uitslag pas bekendmaken als alle stembussen in alle lidstaten van Europa zijn gesloten. Zo worden verkiezingen in andere EU-landen niet beïnvloed. Maandagochtend 10 juni omstreeks 09:00 uur maakt het Gemeentelijk Stembureau in een openbare zitting de uitslag van Purmerend bekend.

In 2019 was de PVV tijdens de Europese verkiezingen goed voor – Purmerend en Beemster bij elkaar opgeteld – 1439 stemmen en GroenLinks/PvdA samen voor 7567 stemmen. In Purmerend was de PvdA de winnaar en de VVD in de Beemster de grootste. In de Beemster was het opkomstpercentage in 2019 48,67% en in Purmerend 35,42%.

In Purmerend staan er twee Purmerenders op de lijst: Nicole Moinat namens de PVV en Saira Sadloe namens de Piratenpartij.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
15.6 ° C
16.7 °
14.5 °
73 %
0.9kmh
6 %
wo
14 °
do
19 °
vr
20 °
za
17 °
zo
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.