14.5 C
Purmerend
zaterdag 13 juli 2024
HomePurmerendKosten in 2023 voor opvang Oekraïners in Purmerend 10,5 miljoen euro "1650...

Kosten in 2023 voor opvang Oekraïners in Purmerend 10,5 miljoen euro “1650 euro per maand per bed”

Purmerend – De gemeente Purmerend heeft op dit moment een beschikbaarheid van 695 bedden voor Oekraïense ontheemden in de gemeentelijke opvangen. Er staan 85 ontheemden uit Oekraïne bij particulieren geregistreerd bij de gemeente Purmerend.

In totaal zijn de kosten om de ontheemden te huisvesten in 2023 iets meer dan 10,5 miljoen euro geweest. Dit blijkt uit antwoorden die de lokale fractie van FvD aan de gemeente heeft gesteld.

Veiligheidsregio

Aan de veiligheidsregio Zaanstreek Waterland is gevraagd om totaal 2695 plekken te realiseren voor de ontheemden uit Oekraïne. Voor Purmerend zou dat neerkomen op ongeveer 730 ontheemden voor de gemeente. Naast deze taakstelling ligt er ook een opgave voor (nood)opvang voor asielzoekers en alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Voor de gemeente Purmerend zou dat 515 asielzoekers en enkele tientallen alleenstaande asielzoekers betekenen.

In de regio Zaanstreek-Waterland werkt de gemeente Purmerend samen aan diverse taakstellingen voor de opvang van vluchtelingen en ontheemden. Zaanstad organiseert de asielopvang, Purmerend het restant van de opdracht opvang van ontheemden uit Oekraïne en de vijf andere gemeenten de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers. Op dit moment bedraagt het restant van de opgave opvang van ontheemden uit Oekraïne met alle gerealiseerde bedden nog ongeveer 500 plekken.

Kosten

De kosten voor het huisvesten van de ontheemden uit Oekraïne bedroegen in 2023 zo’n 10,5 miljoen euro. Vanuit dit bedrag werden onder andere leefgeld, maaltijden, beheerskosten en ook de ambtelijke inzet betaald. Het kost de gemeente zelf niets, omdat dit vergoed wordt vanuit het rijk. Ook het verbouwen van toekomstige locaties worden uit deze kosten betaald.

De kosten per maand in 2023 per bed was 1650 euro. Ondanks dat de meeste Oekraïners in Purmerend werken, werden er geen kosten in rekening gebracht voor de opvang. Hier komt op 1 juli 2024 verandering in door een bijdrageplicht van 105 euro per maand per volwassen ontheemde. Dit zal door de gemeente worden geïnd en de inkomsten zullen in mindering worden gebracht op de totale bijdrage van het rijk.

Zoektocht nieuwe locaties

Om de restant opgave voor opvang Oekraïense ontheemden te realiseren zoekt de gemeente Purmerend doorlopend op verschillende manieren naar locaties: in bestaand vastgoed en/of toevoegen van tijdelijke woningen. De laatste toevoeging is die in de Meeuwvleugel bij het wooncomplex Jaap van Praag aan het Rietgorsplein met 110 bedden die eind 2024 klaar is.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.5 ° C
15.1 °
13.9 °
82 %
0.5kmh
100 %
vr
15 °
za
16 °
zo
19 °
ma
23 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.