23.5 C
Purmerend
maandag 15 juli 2024
HomePurmerend30,5 miljoen euro aan externe inhuur in drie jaar tijd door gemeente...

30,5 miljoen euro aan externe inhuur in drie jaar tijd door gemeente Purmerend, ruim boven Roemernorm

Purmerend – De gemeente Purmerend heeft voor 30,5 miljoen aan zzp’ers ingehuurd in de periode van 2020 tot en met het jaar 2022. Voor het jaar 2020 is er voor bijna 9 miljoen externe inhuur ingeschakeld. Voor het jaar 2021 kwam dit op zo’n 11,5 miljoen euro uit. Het jaar daarop in 2022 kwam de rekening uit op bijna 10 miljoen euro.

Het percentage inhuur kwam hiermee in Purmerend uit op bijna 20% van de totale loonkosten en dat is 10% meer dan de Roemernorm. De norm is weliswaar niet verplicht, maar bedoeld om overheden te dwingen niet meer dan 10 procent van alle loonkosten te besteden aan het inhuren van personeel.

Dit blijkt uit onderzoek van NH-media. Cijfers voor het jaar 2023 zijn nog niet bekend. Uurlonen van ruim boven de 100 euro per uur zijn geen uitzondering.

Cijfers Noord-Holland

Bij gemeenten piept en kraakt het door personeelstekorten en steeds ingewikkelder werk. Het gevolg? Steeds minder eigen ambtenaren met verstand van zaken, stijgende kosten om mensen in te huren en gemeentebegrotingen die verder onder druk komen te staan, waardoor inwoners er gevolgen van ondervinden. 

Freelancers hebben de afgelopen jaren miljoenen verdiend bij Noord-Hollandse gemeenten. In 2020 ging het nog om een totaal van 418 miljoen, in 2022 namen de zzp’ers 617 miljoen mee naar huis, een stijging van ruim 28 procent. Het gebeurt op alle afdelingen, maar vooral bij ruimtelijke ordening (bouwen), zorg, en ook bij IT en financiën.

Bij veel gemeenten staat de begroting al onder zware druk. Er wordt soms bezuinigd, maar dus wel voor steeds meer geld ingehuurd. En die hogere kosten, zorgen er dus ook voor dat er steeds minder uitgegeven kan worden aan voorzieningen in gemeenten.

Complexere taken

De belangrijkste reden van die stijgingen? Gemeenten krijgen steeds complexere taken op hun bord en het lukt niet om daar voldoende geschikt personeel voor te vinden. Vooral op het gebied van woningbouw, klimaat en zorg worden de zaken voor gemeenten steeds ingewikkelder. Gespecialiseerd personeel is er wel, maar zij zijn een stuk duurder dan personeel dat vast in dienst is.

Maar al die externe partijen inhuren in de ambtelijke organisatie is volgens Geerten Bogaard, hoogleraar decentrale overheden, niet zonder risico’s. Als freelancers hun opdrachten afronden, vertrekken zij weer naar een andere organisatie en gaat de kennis weer verloren. “Ze flansen een beleidsnota in elkaar en vliegen naar de volgende.”

Bovendien, zegt Bogaard, komt de kwaliteit van beleid door de inhuur van externe partijen op het spel te staan. Want het is de vraag of mensen wel kritisch durven te zijn als de gemeente hun grootste klant is. “Ambtenaren zijn dienaren van de publieke zaak, die moeten denken en handelen op lange termijn. Als de organisatie een duiventil wordt van commerciële partijen dan zal de kwaliteit van beleid daar onder lijden”, aldus Boogaard.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
23.5 ° C
25.1 °
21.1 °
59 %
1.8kmh
28 %
ma
24 °
di
17 °
wo
21 °
do
23 °
vr
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.