22.9 C
Purmerend
maandag 24 juni 2024
HomePurmerendPlannen bij gemeente Purmerend om voormalig Bose kantoor op de Waterlandlaan in...

Plannen bij gemeente Purmerend om voormalig Bose kantoor op de Waterlandlaan in te zetten voor opvang Oekraïners

Purmerend – Momenteel zijn er meer dan 108.000 Oekraïners in Nederland en het aantal stijgt nog steeds. Voor dit jaar gaat het naar verwachting om 28.000 nieuwe mensen uit Oekraïne. Dat maakt dat per 1 januari 2025 rond de 136.000 voor geweld gevluchte mensen uit Oekraïne in Nederland verblijven.

Sinds november 2023 zoekt de gemeente Purmerend naar kleinschalige opvanglocaties verspreid over de gemeente. Dit omdat een grootschalige opvanglocatie in de Purmer-Zuid niet doorging.

Nu zijn er plannen om het bedrijfspand aan de Gorslaan 60 te verbouwen en in te zetten als opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden. Dit pand staat ook wel bekend als het oude Bose hoofdkantoor.

Kleinschalige opvanglocatie

De opvanglocatie die de gemeente Purmerend voor het oog heeft is vergelijkbaar met andere opvanglocaties in onze gemeente, zoals de opvanglocatie in het BurgGolf Golfresort aan de Westerweg. Deze locatie gebruikt de gemeente sinds maart 2022 voor de opvang van Oekraïense ontheemden. Het plan is om ongeveer 270 Oekraïense ontheemden op te vangen in het pand aan de Gorslaan 60.

Purmerend moet vanuit de opdracht van het rijk nog ongeveer 405 extra opvangplekken toevoegen in de gemeente. Met het realiseren van deze locatie zet Purmerend een grote stap richting dit aantal. Hetgeen betekent dat Purmerend nog op zoek moet gaan naar vastgoed waar zo’n 150 ontheemden kunnen worden ondergebracht.

Verbouwing

Het gebouw is nu ingericht als kantoorpand. Om de ontheemden straks goed op te kunnen vangen is een verbouwing van het pand nodig. Door enkele aanpassingen te doen, wil de gemeente Purmerend daar circa 100 kamers creëren. Denk hierbij aan het aanpassen van de indeling van het gebouw, het inrichten van keukens en verblijfsruimten, de sanitaire ruimten, de entree, de vluchtwegen en de installaties.

Afhankelijkheid van financiering

Evenals dat bij de andere opvanglocaties is gedaan, is er voor de realisatie van deze nieuwe opvanglocatie ook een beroep gedaan op bestaande financiële regelingen van de Rijksoverheid voor dit doel. In het geval de aanvraag voor deze financiële middelen wordt afgewezen, dan kan het project niet doorgaan.

Doelgroep

Deze locatie is geschikt voor de opvang van alleenstaanden, stellen en (kleine) gezinnen. Op basis van een eerste inrichtingsplan is het mogelijk om circa 270 opvangplekken te realiseren. Daarnaast wil de gemeente Purmerend een deel van het pand (lage vleugel) inzetten voor het huisvesten van onderwijs voor nieuwkomers.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,950FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
22.9 ° C
24.5 °
20 °
60 %
2.2kmh
1 %
ma
23 °
di
25 °
wo
26 °
do
25 °
vr
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.