19.6 C
Purmerend
vrijdag 28 juni 2024
HomeRegionaalHoge maatschappelijke kosten van 8.5 miljard per jaar door problematische schulden

Hoge maatschappelijke kosten van 8.5 miljard per jaar door problematische schulden

Regionaal – In een recent uitgebracht rapport, getiteld ‘Naar een beter werkende schuldenketen’, wordt de aandacht gevestigd op de verstrekkende gevolgen van hoge schulden, niet alleen voor de individuen die worstelen met betalingsachterstanden, maar ook voor de samenleving als geheel.

Het Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO) naar problematische schulden benadrukt de noodzaak van wezenlijke aanpassingen om het aantal mensen dat door schulden in de problemen komt, te verminderen.

Opeenstapeling

Volgens het rapport ontstaan problematische schulden vaak door een opeenstapeling van problemen in iemands leven, wat leidt tot een verlies van overzicht en een snelle toename van de schuldenlast. De onderzoekers pleiten voor een geïntegreerd schuldenoverzicht per persoon, waarin alle schulden, zowel bij de overheid als bij bedrijven, worden opgenomen. Ook adviseren zij om de kosten voor aanmaningen en boetes te verlagen en pleiten zij voor meer samenwerking tussen verschillende partijen.

Minister Carola Schouten, verantwoordelijk voor armoedebeleid, participatie en pensioenen, onderstreept het belang van het rapport: “Problematische schulden zijn zelden een op zichzelf staand probleem. Het is vaak een enorme uitdaging om overzicht te behouden wanneer men al in moeilijke omstandigheden verkeert. Zonder hulp is het bijna onmogelijk om uit deze situatie te komen. Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten voor het verbeteren van onze aanpak van schulden.”

Maatschappelijke kosten

Het IBO heeft Panteia, de Hogeschool Utrecht en het Nibud opdracht gegeven om de maatschappelijke kosten van schulden te berekenen. Deze kosten bedragen minimaal € 8,5 miljard per jaar, ofwel € 500 per inwoner van Nederland. Problematische schulden leiden vaak tot langdurige stress, ziekteverzuim, productiviteitsverlies, werkloosheid en hogere zorgkosten, welke uiteindelijk door de samenleving worden gedragen.

1 op de 11 huishoudens

In Nederland zijn er ongeveer 730.000 huishoudens met problematische schulden, wat neerkomt op 1 op de 11 huishoudens. Schulden worden als problematisch beschouwd wanneer men niet in staat is deze af te lossen met het maandelijkse inkomen. Het rapport stelt een reeks maatregelen voor om problematische schulden te voorkomen, de oplopende kosten te verminderen en de tijd die mensen in schulden doorbrengen te verkorten. Het kabinet zal op een later moment een uitgebreide reactie op het rapport geven.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
19.6 ° C
20.6 °
18.3 °
63 %
4.9kmh
37 %
vr
20 °
za
22 °
zo
19 °
ma
18 °
di
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.