16.9 C
Purmerend
vrijdag 5 juli 2024
HomePurmerendRond de 2600 inwoners in Purmerend ervaren veel overlast door drugsgebruik

Rond de 2600 inwoners in Purmerend ervaren veel overlast door drugsgebruik

Purmerend – In 2023 zei 3,2% van de inwoners van 15 jaar en ouder uit Purmerend veel overlast te hebben van drugsgebruik in hun woonbuurt. Overlast van drugshandel komt bij 1,9% van de inwoners van 15 jaar en ouder voor. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Globaal genomen gaat het om 2600 inwoners die veel overlast ervaren van drugsgebruik in hun woonbuurt. Dit cijfer is stabiel ten opzichte van het jaar 2021. Rond de 1500 inwoners ervaren overlast door drugshandel. Dit is een kleine afname ten opzichte van het jaar 2021.

Wat doet drugsoverlast?

“Wat kan er gedaan worden aan overlast van drugsverslaafden terwijl ouderen daar onder moeten lijden”, schrijft een oudere Purmerender aan de gemeenteraad in een laatste poging om de drugsoverlast in de straat te stoppen. “Is het de bedoeling dat er maar geblowd kan worden, in een gewoon woonhuis en dat de mensen die ernaast wonen, maar gewoon mogen doodvallen en misselijk zijn van de stank. De hele straat stinkt, kan niet eens in de tuin zitten.”

“Ik heb toch ook mijn recht om fijn te leven?? Kan er iets gedaan worden voor de bewoners? Er wonen hier ook allemaal kleine kinderen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van het leven, wij zijn niet de jongste meer. Hebben wij dan helemaal geen recht van spreken meer?”

De Purmerender heeft al twee keer een brief naar de Burgemeester gestuurd, waarvan er slechts een keer contact is opgenomen. “Ik werd eigenlijk een beetje afgewimpeld, en de tweede brief, daarop heb ik helemaal niets gehoord.”

Landelijk

De ervaren overlast van drugsgebruik en drugshandel is in de meeste gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners niet veranderd tussen 2021 en 2023. Alleen in Hengelo en Den Haag is het percentage dat veel overlast ervaart van drugsgebruik toegenomen. Dat inwoners van Hengelo en Den Haag in 2023 meer overlast ervoeren van drugsgebruik dan in 2021, strookt met het feit dat dit meer werd waargenomen in de buurt.

In 2021 zei 11 procent van de inwoners van Hengelo dat drugsgebruik in de buurt weleens voorkwam, in 2023 was dat met 22 procent het dubbele. In Den Haag steeg het deel van de inwoners dat drugsgebruik zag van 31 naar 33 procent. Ook in Lelystad wordt drugsgebruik vaker gezien, maar dit ging niet samen met meer overlast.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.9 ° C
17.8 °
16 °
76 %
7.2kmh
100 %
vr
17 °
za
17 °
zo
19 °
ma
20 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.