Regionaal – Reizen met de trein wordt volgend jaar aanzienlijk duurder. De Nederlandse Spoorwegen (NS) kondigen een prijsverhoging van 8,7 procent aan, met daarbovenop nog een inflatiecorrectie waarvan de exacte hoogte nog niet bekend is. Deze maatregelen zijn volgens de NS noodzakelijk vanwege de aanhoudende verliezen en de structurele afname van reizigers sinds de coronacrisis.
In de eerste helft van 2024 leed de NS een verlies van 33 miljoen euro. Om kosten te besparen, zullen er 500 banen verdwijnen op het hoofdkantoor, hoewel dit via natuurlijk verloop zal gebeuren, zoals pensioneringen en werknemers die elders een baan vinden.
Efficiëntie en bezuinigingen
De NS gaat ook kantoorruimte afstoten en het aantal IT-systemen verminderen. Daarnaast wordt onderzocht of opknapbeurten van treinen soberder kunnen. “Hoewel het niet volledig te voorkomen is, doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat de besparingen zo min mogelijk impact hebben op de reizigers,” aldus de NS.
Minder reizigers sinds corona
Het aantal reizigers is sinds de coronapandemie structureel verminderd, mede door de toename van thuiswerken. In de eerste helft van dit jaar vervoerde de NS 94 procent van het aantal reizigers ten opzichte van vóór corona. Ondanks de daling streeft de NS ernaar om de dienstregeling op peil te houden.
De prijsverhoging van 8,7 procent was oorspronkelijk gepland voor dit jaar, maar werd uitgesteld dankzij een eenmalige bijdrage van 120 miljoen euro van het kabinet. Volgend jaar zal de verhoging echter alsnog plaatsvinden, samen met een nog nader te bepalen inflatiecorrectie.