Purmerend – Al een paar dagen zijn Silvia van Imkerij Bij Oma en Marianne van Bijenteelt vereniging Beemster en omstreken samen met een team bezig om een nest van de Aziatische hoornaar te vinden. “We moeten snel zijn want in oktober vliegen de koninginnen uit en dan kan deze soort zich in de regio uitbreiden.”
De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland is aangetroffen, maar nu dus zijn weg naar Purmerend heeft gevonden. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Niet voor niets dat de leden van Bijenteelt vereniging Beemster en omstreken deze invasieve exoot liever niet bij hun bijenkasten willen hebben.
Lokpotten
Silvia heeft met haar imkerij drie bijenkasten staan aan de Westerweg in Purmerend. Met lokpotten aan de Korenstraat en een speeltuin vlakbij, wordt geprobeerd om de Aziatische hoornaar te lokken en deze met een kleur te markeren. “Ze leggen ongeveer per minuut 100 meter af. Nadat ze gemarkeerd zijn is het zaak om af te wachten wanneer ze weer komen. Dan hebben we de richting en de afstand van waar het nest ongeveer moet zitten.”
Volgens Silvia kunnen hoornaars hoog in de bomen een nest maken ten grootte van een skippybal. “In een nest kunnen meer dan 1500 hoornaars zitten. Deze nesten zijn moeilijk om te vinden, want ze worden pas zichtbaar als de bladeren van de bomen vallen.”
Ernst van de zaak
Gelukkig ziet ook de gemeente Purmerend de ernst van de zaak in en zoekt ook met medewerkers mee naar het nest. Ook vogelaars zijn bezig om met verrekijkers de bomen af te speuren. Wel moet het nest snel gevonden worden, zegt Silvia. “In oktober vliegen er tussen de 50 en 500 koninginnen uit. Hiervan overleeft zo’n 10%. Als deze zich in de regio verspreiden en nestelen dan hebben we als imkers een enorm probleem, maar ook de biodiversiteit in Purmerend kan hierdoor in gevaar komen.”
Mocht het zoeken met de kleurmarkingen op de hoornaar niet lukken, dan moeten er andere maatregelen genomen worden. “Dan is het tijd om de hoornaar met een kleine zender uit te rusten, zodat we dan het nest met de zender kunnen vinden”, geeft Silvia aan. Volgens Silvia is het niet meer nodig om de Aziatische hoornaar te melden. “We zijn er druk mee bezig.”
Zoektocht verder
Vanavond gaat de zoektocht van Silvia en Marianne verder en ze zijn vastberaden om met het team het nest van de invasieve exoot te vinden. Overigens hoeven inwoners niet bang te zijn dat de hoornaar ze wat aandoen. De Aziatische hoornaar is over het algemeen niet gevaarlijker dan een normale wesp.
Update 10/09:
Update: