Purmerend – De gemeenteraad van Purmerend heeft op 2 november 2023 besloten een aanvullend krediet beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van het Leeghwaterbad. Dit besluit markeert de start van de realisatie van het vernieuwde zwembad, waarbij het projectteam, bestaande uit Spurd, de gemeente Purmerend, Bremen Bouwadviseurs, een architect en een constructeur, al begonnen is met de voorbereidende werkzaamheden. De eerste mijlpaal is het vaststellen van een voorlopig ontwerp (VO).
Het ontwerptraject van de uitbreiding is gebaseerd op een eerder goedgekeurd schetsontwerp (SO) van de gemeente Purmerend. In dit ontwerptraject ligt de nadruk op het optimaliseren van de verbinding tussen het bestaande gebouw en de nieuwbouw. Zowel de gevels als de technische installaties van de uitbreiding sluiten naadloos aan op het bestaande Leeghwaterbad.
Buitengevoel naar binnen
Een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp is het creëren van een hybride zwembad, waarbij binnen zwemmen een buitenbeleving krijgt. Het voorlopig ontwerp voorziet in meerdere openingen in de gevel van het bad: drie aan de lange zijde en twee aan de korte zijde. Bij geopende puien ontstaat een natuurlijke overgang tussen het binnenbad en de aangrenzende speelweide. Dit maakt het mogelijk voor bezoekers om op warme zomerdagen af te koelen in het zwembad terwijl ze zich op de speelweide bevinden. Het hybride bad kan het hele jaar door gebruikt worden voor zwemlessen, groepslessen en door zwemverenigingen.
Speelweide wordt belangrijker
De uitbreiding van het Leeghwaterbad brengt ook veranderingen voor de naastgelegen speelweide. Door de directe verbinding met het zwembad, zal de speelweide een centralere rol gaan spelen in de recreatieve ervaring. Landschapsarchitect Smit Groenadvies, die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van het Leeghwaterpark, zal de speelweide opnieuw inrichten zodat deze beter aansluit bij het parkontwerp.
Volledig beweegbare bodem voor flexibiliteit en duurzaamheid
Het oorspronkelijke ontwerp voorzag in een beweegbare bodem voor de helft van het hybride bad. In het voorlopig ontwerp is echter besloten om het gehele bad van een beweegbare bodem te voorzien. Dit biedt meer flexibiliteit voor verschillende activiteiten zoals zwemlessen, groepslessen en verhuur aan externe partijen, zoals zwemvereniging WZ&PC. De beweegbare bodem zorgt voor een hogere bezettingsgraad en maakt het zwembad rendabeler in gebruik.
Daarnaast functioneert de beweegbare bodem in de hoogste stand als zwembadafdekking, waardoor energie bespaard kan worden. Deze innovatie minimaliseert warmteverlies en maakt extra maatregelen zoals afdekzeilen overbodig. Hoewel de investering voor een volledig beweegbare bodem hoger is, wordt deze ruimschoots gecompenseerd door de besparing op energiekosten, aldus de gemeente Purmerend.
Relevant artikel: