Regionaal – De premie van de basisverzekering voor DSW-verzekerden stijgt in 2025 naar € 158,50 per maand, een verhoging van € 9,50. Dit is de twintigste keer op rij dat DSW als eerste zorgverzekeraar de nieuwe premie bekendmaakt. Volgens DSW-directeur Aad de Groot zet de stijgende premie de betaalbaarheid van zorg onder grote druk, waarbij de grenzen van wat mensen kunnen betalen, zijn bereikt.
De stijging van de zorgpremie is het gevolg van oplopende kosten in de zorgsector. De toegenomen zorgvraag, hogere loonkosten en nieuwe, complexe behandelmethoden liggen aan de basis van deze kostenstijging. “Steeds meer mensen krijgen te maken met meerdere ziekten, waardoor behandelingen ingewikkelder worden”, aldus De Groot.
Pleidooi voor stelselwijziging
De Groot benadrukt dat er fundamentele veranderingen in het zorgstelsel nodig zijn om verdere premieverhogingen te voorkomen. Hij roept de politiek op om een eerlijke en betaalbare zorg te waarborgen door samenwerking boven marktwerking te stellen. “De solidariteit staat onder druk en de gezondheidsverschillen worden te groot. Er zijn nu fundamenteel andere keuzes nodig binnen het zorgstelsel,” zegt hij.
Minder marktwerking, meer samenwerking
In plaats van te concurreren op de laagste premies, moeten zorgverzekeraars de handen ineenslaan om de zorg op lange termijn toegankelijk te houden. DSW pleit voor het terugdringen van marktwerking en een inkomensafhankelijke premie via belastingen. Volgens De Groot kan dit leiden tot een investering in een gezondere leefomgeving, wat op termijn de zorgvraag zou verminderen.
Daarnaast stelt DSW voor om ziekenhuizen te bekostigen op basis van vaste budgetten, afhankelijk van hun patiëntengroepen, in plaats van op productie. “We moeten stoppen met denken in hokjes en meer samenwerking stimuleren tussen zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars,” aldus De Groot.
Afschaffing budgetpolissen en vrijwillig eigen risico
DSW verzet zich ook tegen de groeiende populariteit van budgetpolissen, die vooral jonge, gezonde verzekerden aantrekken. Dit systeem vergroot de kloof tussen gezonde en zieke mensen en ondermijnt de solidariteit, vindt De Groot. Hij pleit voor het afschaffen van zowel budgetpolissen als het vrijwillig eigen risico.
De Groot besluit met een oproep tot het beperken van het aantal polissen en het instellen van één onafhankelijke vergelijkingssite. “Alleen door fundamentele keuzes te maken kunnen we werken aan een eerlijk en betaalbaar zorgstelsel.”