Purmerend – Een man van 28 jaar is door de rechter op 12 september 2024 in hoger beroep veroordeeld tot 75 uur taakstraf, een boete van 500 euro en een rijontzegging van zeven maanden. Eerder gaf de politierechter de man een gevangenisstraf van zes weken, waarvan vier weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren, een rijontzegging voor de duur van acht maanden en een boete van 500 euro. In hoger beroep kwam de man dus weg met de gevangenisstraf.
De man, toen nog 22 jaar, heeft op 22 februari 2019 als beginnend bestuurder gereden onder invloed van alcohol in Wijdewormer. De man had een alcoholgehalte van Ugl. Ver boven de waarde van 88 Ugl voor een beginnend bestuurder. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd.
Twee weken later, op 9 maart 2019, heeft de man zich schuldig gemaakt aan het rijden onder invloed van cannabis, terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd.
Opnieuw
Twee maanden op 7 mei 2019 heeft de verdachte opnieuw gereden onder invloed van cannabis. Op 12 mei 2019, nog geen week na het laatst vermelde incident, heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan rijgedrag in Noordbeemster en Purmerend waarmee gevaar en hinder op de weg werd veroorzaakt. Hij heeft als bestuurder van een auto gereden, terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd, daarbij een stopteken van de politie genegeerd, slingerend over de weg gereden en het voertuig van de politie meermaals verhinderd om hem in te halen. Hij heeft daarbij veel te hard gereden.
Andere weggebruikers moesten uitwijken om te voorkomen dat zij geraakt zouden worden. Bovendien heeft de verdachte, nadat hij was staande gehouden wegens voormelde overtredingen, geweigerd mee te werken aan een ademonderzoek.
Op 26 juni 2019 heeft de verdachte opnieuw geweigerd zijn medewerking te verlenen aan een bloedonderzoek, nadat de verdenking was gerezen dat hij opnieuw onder invloed van verdovende middelen verkeerde tijdens het besturen van een auto. Ook hier was zijn rijbewijs nog ingevorderd.
Eis officier
De officier van Justitie heeft gevorderd dat de verdachte zal worden veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van zes weken, met een proeftijd van twee jaren, en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van zeven maanden. De voorwaardelijke gevangenisstraf zou voor de verdachte als stok achter de deur moeten dienen. Ook zou de man een boete van 500 euro moeten betalen.
Verblijfstitel
De raadsman heeft verzocht een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. Hij heeft daarbij verzocht rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, in het bijzonder met de mogelijkheid dat de oplegging van een gevangenisstraf gevolgen zou kunnen hebben voor de verblijfstitel van de verdachte. Ten aanzien van de door de officier van Justitie gevorderde oplegging van de geldboete en de ontzegging van de rijbevoegdheid heeft de raadsman zich gerefereerd aan het oordeel van het hof.
Oplegging straf
Het hof heeft de op te leggen straffen bepaald op grond van de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan en gelet op de persoon en de draagkracht van de verdachte. Het hof heeft daarbij in het bijzonder het volgende in beschouwing genomen. “De verdachte heeft met zijn handelen in een korte periode keer op keer de verkeersveiligheid in gevaar gebracht. De verdachte heeft er hiermee blijk van gegeven zich niets aan te trekken van zijn verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer en van de belangen en het welzijn van andere verkeersdeelnemers. Daarnaast heeft hij door te weigeren medewerking te verlenen aan de bloed- en ademonderzoeken verhinderd dat objectief kon worden vastgesteld of, en zo ja in welke mate, hij de veiligheid in het verkeer door zijn alcohol- en/of drugsgebruik in gevaar heeft gebracht. Dit zijn ernstige feiten en het hof rekent hem dit zwaar aan.”
Gelet op de ernst van de feiten acht het hof een onvoorwaardelijke taakstraf van 80 uren subsidiair 40 dagen hechtenis op zijn plaats. Daarnaast acht het hof een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van acht maanden passend en geboden. Door overschrijding van de redelijke termijn ging er 5 uur af van de taakstraf en een maand rijontzegging. Tevens acht het hof een geldboete ter hoogte van 500 euro passend en geboden. Vanwege de beperkte draagkracht van de verdachte zal hij de geldboete in termijnen mogen betalen.
Het verschil tussen de eis en daadwerkelijke straf is stuitend, zeker als ik lees dat dit m.n. gelegen is in het feit dat de verblijfstitel hier aan ten grondslag ligt.
De verdachte heeft met zijn handelen in een korte periode keer op keer de verkeersveiligheid in gevaar gebracht. De verdachte heeft er hiermee blijk van gegeven zich niets aan te trekken van zijn verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer en van de belangen en het welzijn van andere verkeersdeelnemers. Daarnaast heeft hij door te weigeren medewerking te verlenen aan de bloed- en ademonderzoeken verhinderd dat objectief kon worden vastgesteld of, en zo ja in welke mate, hij de veiligheid in het verkeer door zijn alcohol- en/of drugsgebruik in gevaar heeft gebracht. Dit zijn ernstige feiten en het hof rekent hem dit zwaar aan.
Een geboren en getogen Nederlander die deze overtredingen begaat loopt een hele grote kans te worden veroordeeld tot :
-een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van zes weken,
-met een proeftijd van twee jaren
-een boete van 500 euro te betalen in 1 termijn
-een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van zeven maanden.
Degene die bij herhaling exact hetzelfde doet maar een verblijfstitel heeft krijgt;
-een onvoorwaardelijke taakstraf van 80 uren minus, door overschrijding van de redelijke termijn, 5 uur
danwel
-subsidiair 40 dagen hechtenis
-een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van acht maanden minus, door overschrijding van de redelijke termijn, 1 maand.
-een geldboete ter hoogte van 500 euro, in termijnen te betalen.
Dat noemt men dan maatwerk terwijl de overtredingen exact gelijk zijn net als de gevaren.
Tsja en dan zich afvragen waarom menig Nederlander het vertrouwen in de Nederlandse Rechtspraak heeft verloren.
Wat een slappe uitspraak.
Als niet ingezetene mag je dus meerdere overtredingen maken!
Je advocaat gooit het over je verblijfsvergunning.
Gewoon een strafblad en de grens over.