Purmerend – In een recente memo aan de gemeenteraad van Purmerend heeft wethouder wonen Natalie Saaf een update gegeven over de stand van zaken rond de tijdelijke woningen in de gemeente. De tijdelijke woningen, die werden opgezet om het woningtekort op te vangen, hebben sindsdien verschillende ontwikkelingen doorgemaakt.
Sinds 1 mei 2023 is Gapph verantwoordelijk voor het beheer van de tijdelijke woningen. Deze nieuwe beheerder heeft veel achterstallig werk en onderhoud aangepakt dat was blijven liggen door de vorige beheerder. Bewoners hebben de nieuwe beheerder positief beoordeeld. Gapph werkt nauw samen met de gemeente en het AOP (Algemeen Opvang Plan), dat de bewoners ondersteunt bij hun zoektocht naar permanente huisvesting.
Toewijzing en doorstroming
De verdeling van de woningen is ongewijzigd: 70% wordt toegewezen door de gemeente, terwijl 30% via loting wordt toegewezen. Echter, doorstroming naar reguliere huurwoningen blijft moeilijk vanwege de krappe woningmarkt. Momenteel staan er 54 mensen op de wachtlijst, ondanks de begeleiding die zij krijgen om door te stromen.
Aantal locaties en mutaties
Purmerend telt nu vijf locaties met in totaal 242 tijdelijke woningen. De mutatiegraad (bewoners die verhuizen) is 17% tussen mei 2023 en juli 2024. De grootste locatie is aan de Verzetslaan met 108 studio’s. Deze locatie heeft, mede vanwege de ligging buiten de bebouwde kom, meer aandacht nodig, en er is daarom een kantoor van Gapph en het AOP op de locatie aanwezig voor directe ondersteuning.
Uitdagingen en toekomst
Hoewel de tijdelijke woningen een oplossing bieden voor spoedzoekers en statushouders, blijft doorstroming een probleem. De bewoners doen hun uiterste best, maar de woningmarkt is bijzonder lastig, geeft de wethouder aan. Tevens meldt ze dat de tijdelijke woningen langer beschikbaar blijven voor de bewoners. Deze hebben nu een contract voor de duur van de vergunning. “Dit geeft dan bewoners meer ademruimte geeft om andere huisvesting te vinden.”
Financieel
Ook financieel gezien zijn er enkele uitdagingen. De exploitatie van de woningen wordt ondersteund door de reserve woonvisie, maar deze raakt uitgeput door stijgende kosten en problemen met huurinning. “In de doorrekening van de programmabegroting 2025 is duidelijk geworden dat deze reserve op termijn onvoldoende saldo
heeft. Dit heeft een aantal oorzaken. Ten eerste stijgen de kosten harder dan de gemaximeerde
huurverhogingen. Ten tweede heeft de beheerwissel een aantal zaken over de inkomsten duidelijk gemaakt. De inning van de huurpenningen gaat minder goed dan waar in de businesscase rekening mee is gehouden. Er is bij de bewoners regelmatig sprake van oninbaarverklaringen (dat je het geld niet kan
innen) inzake de huur en/of overige betalingsachterstanden. Ten derde is er ook meer sprake van schades en onderhoud dan waar in de businesscase rekening mee gehouden wordt. De tijdelijke woningen blijken in de praktijk toch een vorm van wonen met aandacht.”
Conclusie
De tijdelijke woningen in Purmerend blijven een belangrijk vangnet voor mensen die dringend woonruimte nodig hebben, dit blijkt wel uit het feit dat er 54 mensen op de wachtlijst staan. Met de nieuwe beheerder en voortdurende ondersteuning blijft de gemeente zoeken naar manieren om deze bewoners te helpen, terwijl zij ondertussen werken aan oplossingen voor de uitdagingen op de woningmarkt.