Purmerend – Een rondgang door de wijk Gors-Zuid leert dat de bewoners niet echt zitten te wachten op de beoogde opvang van patiënten met psychische complexe problemen aan de Jaagweg 15 en 16. Vooral bewoners die er vlakbij wonen in de Kruiden- en Grasbuurt maken zich grote zorgen. “Straks staan ze in mijn achtertuin in te breken.”
Bijna alle bewoners willen anoniem blijven als onze verslaggever vragen stelt over de beoogde opvang aan de Jaagweg. “Het lijkt mij dat als je dit bundelt op een locatie de overlast alleen maar erger wordt. Nu is het zo dat het verdeeld is over geheel Purmerend.” Dat er een opvang nodig is begrijpen de meeste bewoners wel: “Doe dat lekker op een bedrijventerrein, ver weg van de woonwijken.” Ook de optie om dit regionaal te regelen in de provincie wordt geopperd. “Zet een grote opvang op ergens in de provincie en stop ze daar weg. Ver weg van buurten en wijken. Straks hebben wij als bewoners complexe problemen”, zegt een bewoner van de Grasbuurt.
Kinderrijke wijk
Een bewoner van de Kruidenbuurt wil ook absoluut anoniem blijven: “Straks komen die gasten verhaal halen, weet ik veel. Ik zit er niet op te wachten. De schooltuinen zitten erachter. Straks gaat het fout met de kinderen.” Op het Zwanebloem bij het winkelcentrum is er een discussie tussen drie bewoners die, zoals ze zelf aangeven, er alles aan zullen doen om het plan tegen te houden. “Dit is een kinderrijke wijk met allemaal basisscholen en dan lopen straks deze mensen daar tussen. Ik geloof niet dat dat goed voor de kinderen is.”
“Kan ik straks nog wel veilig met mijn hond door het park lopen? Je ziet al toename van andere culturen in de wijk en hoort ook al andere talen. ik woon hier al 32 jaar en zie de wijk veranderen en dan niet in het goede. Ik ben het niet eens met de keuze voor deze locatie. Wordt de Gors-Zuid een afvoerputje van Purmerend?”, geeft een bewoonster aan die haar hond uitlaat als de verslaggever haar aanspreekt in het Gorsebos. Ook zij wil alleen maar anoniem reageren.
Brief gemeente
Niet iedereen lijkt een brief van de gemeente Purmerend te hebben ontvangen. “Ik woon op het Struisgras en heb niets gekregen.” Wat vooral steekt is dat het nieuws over de opvang eerder in de media te lezen was dan dat de bewoners de brief van de gemeente hebben ontvangen. “Waarom niet eerst met de wijk een vooroverleg over de opvang?”, is een vraag die een bewoner van het Wollegras zichzelf stelt. Bijna alle gesproken bewoners geven aan dat ze zeker de informatieavonden gaan bezoeken.
Actiegroep
Inmiddels is er een Facebookpagina door verontruste bewoners opgezet met de naam Actiegroep “De woonplek” Jaagweg 15-16. De actiegroep geeft aan dat dit project serieuze gevolgen kan hebben voor de rust, veiligheid en leefbaarheid in niet alleen onze directe omgeving, maar voor heel Purmerend. Op de Facebookpagina deelt de actiegroep belangrijke nieuwsberichten, updates en acties om hun stem te laten horen en invloed uit te oefenen op het besluit.
Ook is er een petitie gestart. Deze vindt u hieronder:
Vervolg
Als de gemeenteraad op 28 november beslist dat de voorkeurslocatie Jaagweg 15 en 16 geschikt is, dan gaat het college van burgemeester en wethouders het plan verder uitwerken. Dit wil het college samen doen met de buurtbewoners, ondernemers en zorgorganisaties. Bewoners kunnen hun grieven en zorgen uiten tijdens de informatieavonden en inspreken in de commissievergadering voorafgaand aan de gemeenteraad.
Relevant artikel:
“en hoort ook al andere talen”
Oh nee andere talen. LOL. Natuurlijk gaat dit weer is gepaard met xenofobie. Purmerenders zijn echt racistische tokkies.
Liefst zes informatieavonden over omstreden opvang inwoners met psychische problemen.
Al meteen grote toeloop verwacht uit De Gors.
(NHD)
Gewoon wat dichter bij het spoor: Dan heb je vanzelf doorstroming als de treinen op tijd rijden.
Al hoe wel: Kanalen hebben ook wel een aantrekkingskracht. Dan spoelt het door.
Tegen dit soort volk hoort in een gesloten inrichting in t bos of tussen de asiel zoekers bij de Duitse grens