Regionaal – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft ondernemers aangesproken op het aanbieden van misleidende kortingen. Met Black Friday en de feestdagen in aantocht waarschuwt de ACM voor nepkortingen die consumenten op het verkeerde been kunnen zetten.
Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, benadrukt dat kortingen alleen toegestaan zijn als er daadwerkelijk sprake is van een prijsverlaging. “Een korting is alleen een korting als het ook een échte korting is,” aldus Van Houten.
Black Friday vindt plaats in week 48, op de laatste vrijdag van november. Dit jaar is dat op 29 november. De meeste winkeliers laten Black Friday ook in het weekend daarna doorlopen.
Nepkortingen in de vorm van ‘van-voor’ aanbiedingen
Veel ondernemers maken gebruik van zogenaamde ‘van-voor’ aanbiedingen om kortingen te benadrukken. Hierbij wordt een lagere verkoopprijs afgezet tegen een doorgestreepte prijs, zoals een ‘adviesprijs’, ‘fabrikantenprijs’ of ‘originele prijs’. Volgens de ACM blijkt echter dat deze doorgestreepte prijs vaak niet daadwerkelijk is gerekend door de ondernemer. Hierdoor wordt een misleidende korting gesuggereerd.
De wet schrijft voor dat een doorgestreepte prijs alleen mag worden gebruikt als de ondernemer deze prijs in de 30 dagen voorafgaand aan de korting daadwerkelijk heeft gehanteerd. Dit is volgens de ACM een belangrijke regel om consumenten te beschermen tegen misleiding.
Regels voor kortingen
Ondernemers moeten zich houden aan strikte regels als het gaat om het vermelden van kortingen. De korting moet gebaseerd zijn op de laagste prijs die de ondernemer in de afgelopen 30 dagen heeft gerekend. Ook mag een adviesprijs worden vermeld, maar alleen als deze geen misleidende indruk wekt. Het gebruik van doorgestreepte prijzen of kortingspercentages die niet kloppen, kan leiden tot misleiding van de consument.
De ACM houdt toezicht op de naleving van deze regels en kan boetes opleggen bij overtredingen. Deze boetes kunnen oplopen tot 900.000 euro per overtreding.
Tips voor consumenten
De ACM benadrukt dat het voor consumenten moeilijk kan zijn om een echte korting te onderscheiden van een nepkorting. Een handige tip is om prijzen van een product te vergelijken met die van andere webwinkels of om de prijshistorie van het product te controleren. Op die manier kunnen consumenten beter inschatten of een aanbieding daadwerkelijk voordelig is.
Met de waarschuwing hoopt de ACM te voorkomen dat consumenten tijdens de feestdagen de dupe worden van misleidende aanbiedingen.