Regionaal – Dit weekend komt er een einde aan de zomertijd. Elk jaar in het laatste weekend van oktober gaat de wintertijd in, wat betekent dat de klok in de nacht van zaterdag op zondag om 03:00 uur een uur wordt teruggezet naar 02:00 uur.
Voor veel mensen betekent dit een extra slaap, maar ook dat het ’s avonds eerder donker wordt. Het verzetten van de klok heeft zowel voor- als nadelen, die elk jaar opnieuw voor discussie zorgen.
Voordelen van de wintertijd
Een van de belangrijkste voordelen van de wintertijd is het optimaal benutten van het ochtendlicht. Door de klok terug te zetten, wordt het ’s ochtends eerder licht. Dit is vooral gunstig in de donkere wintermaanden, wanneer mensen vroeg opstaan voor werk of school. Het extra licht kan bijdragen aan een beter humeur en meer productiviteit, wat het starten van de dag gemakkelijker maakt. Daarnaast kan het eerder licht worden de verkeersveiligheid verbeteren, met name tijdens de ochtendspits. Door betere zichtomstandigheden neemt het risico op ongevallen af.
Nadelen van de wintertijd
Tegenstanders van de wintertijd wijzen op de negatieve gevolgen voor het bioritme. Het halfjaarlijks verzetten van de klok kan leiden tot slaapstoornissen en vermoeidheid, omdat het lichaam zich steeds weer moet aanpassen. Vooral de overgang van zomer- naar wintertijd kan mensen van slag brengen. Daarnaast zorgen de kortere dagen in de winter voor minder daglicht, wat kan leiden tot gevoelens van somberheid of een lagere productiviteit in de namiddag. Voor sommigen versterkt de vroege duisternis zelfs de bekende ‘winterdip’.
Waarom blijven we de klok verzetten?
De zomertijd werd oorspronkelijk ingevoerd om energie te besparen door optimaal gebruik te maken van het daglicht. Tegenwoordig is het effect op energiebesparing echter minimaal. Toch blijft de wintertijd bestaan omdat het daglicht beter aansluit op de gebruikelijke werk- en schooltijden. In 2019 sprak het Europees Parlement zich uit voor het afschaffen van het tweejaarlijkse klokverzetten, maar de beslissing werd uitgesteld en ligt nu bij de lidstaten. Totdat er een definitieve beslissing wordt genomen, blijven we in Nederland de klok twee keer per jaar verzetten.